Foto: Mullen

Mullen Five – ny eldriven crossover från USA

Ytterligare en eldriven crossover från ett okänt bilmärke? Ja, det är klart att världen har plats för en sån. Nu välkomnar vi amerikanska Mullen Five, som lockar med stort batteri och vrålsnabb acceleration.

Bilsalongen i Los Angeles är förstås sprängfylld med elektrifierade bilar. En av dem är Mullen Five som är den första modellen från det Kalifornien-baserade företaget som kan spåra sina rötter till Coda Automotive.

Modellen som kort och gott heter Five är en helt eldriven crossover som, enligt den sparsmakade information som finns så här långt, ser ut att få supersportbilsprestanda. Batteripaketet på 95 kilowattimmar ska räcka till 52 mils körning och standardmodellen kan ta sig från 0 till 100 km/h på 3,2 sekunder. Men det kommer en snabbare RS-version också, och den ska göra samma sprint på blixtrande 1,9 sekunder vilket gör den två tiondelar snabbare än Tesla Model S Plaid. Laddning från tomt batteri till 80 procent ska kunna gå på 21 minuter.

Mullen Five ska byggas i Mississippi, USA, med början någon gång 2023 och de första leveranserna är planerade till andra kvartalet 2024. Priserna börjar på 55 000 dollar, motsvarande 490 000 kronor.