Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Munro

Munro börjar sälja sin första eldrivna offroad-bil

Brittiska biltillverkaren Munro Vehicles meddelar nu att deras första modell Munro Mk1, en eldriven offroad-bil, går att förbeställa. Den kostar från strax över 800 000 kronor exklusive moms – men dess främsta målgrupp är brittiska företag.

Munro Vehicles är ett nytt bilföretag som grundades i Skottland 2019. Det har tagit bolaget tre år att bli redo för lansering av sin första modell: Munro Mk1. Det är en eldriven offroad-bil som designats för att kunna hantera svår terräng och tillverkaren beskriver den själv som att ”funktion har fått gå före form”.

Den har chassi av stål och kaross av aluminium. Elmotorns effekt är på 375 hästkrafter (280 kW) och har ett vrid på 700 Nm. Batteriet är på 80 kilowattimmar och kan snabbladdas med 100 kilowatt (DC) eller 22 kilowatt (AC). De 80 kilowattimmarna ska räcka till upp till 27 mils räckvidd om man blandar terrängkörning med landsväg. Bilen är naturligtvis fyrhjulsdriven.

Bilen kan klättra.
Bilen kan klättra.
Bilen kan klättra.
1 AV 4
Bilen kan klättra.
Foto: Munro
2 AV 4
Foto: Munro
3 AV 4
Foto: Munro
4 AV 4
Foto: Munro

Det finns plats för fem personer och/eller en massa last – hela 1 000 kilo får lastas i bagageutrymmet. Dragkroken får ta upp till 3 500 kilo.

Munro Vehicles meddelar att Munro Mk1 går att förbeställa nu och kunder som väljer att göra det får lägga 500 pund, motsvarande cirka 6 200 kronor, i deposition. Priset för bilen börjar på strax över 800 000 kronor exklusive moms och man har skrivit priset på det viset eftersom man riktar sig främst till företagskunder.

Tillverkaren har planerat att bygga enbart 50 exemplar under nästa år, men därefter ska man öka till 500 året därpå och sedan 5 000 årligen från och med 2030. Det är oklart om bilen kommer säljas utanför Storbritannien.