Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Teslas Gigafactory i Nevada blir världens största byggnad när den är färdigbyggd.
Teslas Gigafactory i Nevada blir världens största byggnad när den är färdigbyggd.
Teslas Gigafactory i Nevada blir världens största byggnad när den är färdigbyggd.
Teslas Gigafactory i Nevada blir världens största byggnad när den är färdigbyggd.

Musk avslöjar Gigafactory-platser senare i år

Teslas Incs grundare och vd, Elon Musk, säger att han senare under året ska meddela vilka platser de planerar att bygga en handfull nya Gigafactory-fabriker på.

Senare i år ska Teslas första Gigafactory-fabrik, kallad Gigafactory 1, i amerikanska delstaten Nevada stå klar. Då ska den vara redo att börja tillverka litiumjonbattericeller i en takt som världen aldrig tidigare skådat. Fabrikens produktion sägs överstiga den sammanlagda produktion som dagens batterifabriker mäktar med.

Gigafactory 2 är planerad att uppföras i Buffalo i delstaten New York. Där ska solcellspaneler tillverkas inom ramarna för Elon Musks parallellprojekt SolarCity.

Dessa båda gigantiska fabriker kommer dock inte förbli en duo. Sedan tidigare vet vi att Elon Musk och hans Tesla Inc (tidigare Tesla Motors) planerar fler fabriker och Europa har länge varit med i planerna. Var den europeiska Gigafactory-fabriken uppförs, för vi kan mer eller mindre räkna med att en placeras i vår del av världen, återstår att se. Spekulationerna och önskemålen har varit många men senast i år ska Elon Musk äntligen berätta var den, och ytterligare en till tre fabriker, ska placeras. Det avslöjade han under en TED-konferens förra veckan.

– Jag kommer att meddela platserna för mellan två och fyra Gigafactory-fabriker senare i år – sannolikt fyra, sa han under intervjun.

Utan att gå närmare in på vilka platserna är pratade han om att dessa är valda med hänsyn till den globala marknaden. Med andra ord är förmodligen samtliga nya fabriker placerade utanför Nordamerika. Europa och Kina lär ligga bra till.

Här i Europa är det många länder och områden som har visat sitt intresse för Teslas nya fabrik. Frankrike var tidigt med i diskussionerna, så även Nederländerna, Tyskland och Portugal där sistnämnda sitter på Europas största tillgångar av litium (som dock står sig slätt mot tillgångarna som finns i exempelvis vissa sydamerikanska länder). Finland har också visat skarpt intresse för Teslas europeiska Gigafactory-fabrik, och nyligen har även Trollhättan i form av en grupp intressenter seglat upp som en möjlig kandidat.