Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: NamX

NamX HUV är en vätgas-suv med unik lösning

Startup-företaget NamX presenterar en bränslecellssuv designad av Pininfarina som har löstagbara vätgastankar.

NamX är ett nytt franskt startup-företag grundat av entreprenören Faouzi Annajah och designern Thomas de Lussac. Under de senaste fem åren har de arbetat med att ta fram konceptbilen som presenteras nu under bilsalongen i Paris.
NamX HUV kallas den och designern har tagits fram av Pininfarina i samarbete med Thomas de Lussac. Enligt de Lussac ska han ha inspirerats av 50- och 60-talets amerikanska muskelbilar för att ”skapa en bil som går emot den nuvarande konventionella designen av elbilar”. NamX har även värvat en grupp veteraner från bland annat Renault och Matra som arbetat med HUV.

Foto: NamX

Den färdiga produktionsversionen ligger ännu några år bort då man siktar på lansering 2025. Under 2023 kommer man att påbörja utveckling denna. Men redan nu meddelar man att NamX HUV kommer att erbjudas i två versioner. Instegaren ska ha bakhjulsdrift, elmotor på 300 hästkrafter (224 kW) och ska klara 0-100 km/h på 6,5 sekunder med en toppfart på 200 km/h.
Toppversionen som kallas GTH kommer med fyrhjulsdrift, elmotorer på 550 hästkrafter (410 kW) når en toppfart på 250 km/h och 0-100 ska avklaras på 4,5 sekunder.
Prismässigt planerar de att landa i spannet 65 000 till 95 000 euro.

Vätgastankarna syns bak på bilen.Vätgastankarna syns bak på bilen.Vätgastankarna syns bak på bilen.
Bärbar vätgastank på väg att bytas.Bärbar vätgastank på väg att bytas.Bärbar vätgastank på väg att bytas.
1 AV 2
Vätgastankarna syns bak på bilen.
Foto: NamX
2 AV 2
Bärbar vätgastank på väg att bytas.
Foto: NamX

Det som verkligen skiljer NamX HUV från mängden, utöver att det i nuläget är ovanligt med vätgasdrivna bränslecellsbilar, är att har sex vätgastankar som går att plocka ut och bytas mot nya fulltankade. De sex tankarna monterade under bagageutrymmet nås via en lucka i stötgångaren och ska komplettera den fast monterade vätgastanken som sitter gömd längre in i bilen. Enligt NamX ska HUV klara en räckvidd på 800 kilometer och man planerar även att etablera ett nätverk där ägare ska kunna byta ut sina vätgastankar. Liknande Nio som byter batterierna på sina elbilar eller som man byter kolsyretank på en sodastreamer.

https://youtu.be/ifg8l9RUnFw