Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: nanoFlowcell Management AG

Nanoflowcell Quantino – 200 mil på el

Nanoflowcell visar upp en ny version av elbilen Quantino som nu ska ha en räckvidd på 200 mil.

Nanoflowcell är ett schweiziskt företag vars bilar vi har rapporterat om tidigare, faktiskt så tidigt som 2010 när Koenigsegg presenterade modellen Quant på bilsalongen i Genève. Sedan var det tyst fram till 2014 när Nanoflowcell tog över projektet och visade upp Quant e-Sportlimousine.
En bil med en ny typ av drivlina som använder ett flödesbatteri. Det blev då den första bilen att använda denna typ av teknik som tidigare varit alldeles för skymmande att rymmas i ett fordon.
Året därpå visade de upp en mindre modell kallad Quantino där man utlovade en räckvidd på 100 mil. Sedan dess har det varit ganska tyst från företaget.

1 AV 4
Foto: nanoFlowcell Management AG
2 AV 4
Foto: nanoFlowcell Management AG
3 AV 4
Foto: nanoFlowcell Management AG
4 AV 4
Foto: nanoFlowcell Management AG

Nu visar de upp en ny version av Quantio med tilläggsnamnet Twentyfive för att fira 25-årsjubileum. Men exakt vad man firar 25-årsjubileum för är oklart då företaget grundades 2014.
Bilen är vilket som i grunden i princip likadan som den de visade 2015. En tvådörrars coupé med 2+2 säteskonfiguration. Någon bild på baksätet får vi dock inte se men i filmen nedan skymtar vad som liknar en bagagehylla bakom framstolarna. Taket är avtagbart och Quantino har en elmotor vid vardera hjul som levererar 80 hästkrafter, 59 kW. Den ska klara 0-100 km/h på under tre sekunder och ha en toppfart på 250 km/h.

Foto: nanoFlowcell

Nanoflowcell säger att detta är en elbil utan batteri vilket inte riktigt är sant då ett flödesbatteri är just ett batteri. Skillnaden är att konventionella batterier har elektrolyten inkapslad i batteriet som kräver laddning för att återställas. I denna typ av flödesbatteri förvaras elektrolyten separat och pumpas sedan genom cellen där två motsatt laddade elektrolyter reagerar med varandra genom ett tunt membran. Då skapas energi och drivkraft till elmotorerna. När elektrolyten tar slut så fyller man på med nytt i stället för att ladda. I Quantino fylls vätskorna på i två tankar som vardera rymmer 125 liter. Enligt Nanoflowcell ska dessa 250 liter elektrolyt räcka till 200 mils körning.

Nanoflowcell säger sig med nya Quantino Twentyfive vilja satsa på den amerikanska marknaden men när eller om vi kan få se bilen sättas i produktion är osäkert.

https://youtu.be/iGcwubHUOEM