Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Mazda

Nästa Mazda MX-5 blir elektrifierad

Det kommer en ny generation Mazda MX-5 år 2026 och den kan bli eldriven. Mazda bekräftar att nästa generation av den klassiska sportbilen blir elektrifierad, i någon form.

Nästa generation Mazda MX-5 väntas begå debut mot slutet av 2025 eller början av 2026 och den kommer att bli den första som i någon utsträckning blir elektrifierad. Det bekräftas nu av Mazda, enligt amerikanska Motortrend. 

Det ser dock inte ut att bli en direkt utmanare till eldrivna MG Cyberster, det mesta tyder på att nästa MX-5 blir någon form av hybrid i stället för elbil. Enligt Mazdas elektrifieringsplan som sträcker sig fram till 2030 ska ett nytt hybridsystem lanseras 2025 och det kommer sannolikt att sammanfalla med nya MX-5. Nästa MX-5 ser alltså ut att bli en hybrid eller laddhybrid och mycket talar för att den lanseras 2025 och kommer ut till kunder lagom till våren året därpå.

Nya MX-5 väntas inte gå steget ut och bli helt elektrifierad. Mazda uppges vilja behålla MX-5:s kärnvärden som definieras av låg vikt och en okomplicerad konstruktion, vilket är svårt att kombinera med eldrift. Helt eldrivna MG Cyberster kommer att väga drygt 1 800 kg, vilket kan jämföras med nuvarande Mazda MX-5 2,0 Skyactiv-G som väger cirka 1 100 kg.

Hur den kommer att se ut är ännu okänt. Det enda Mazda har visat av sin framtida design är konceptbilen Vision Study Model som visades upp i samband med elektrifieringsplanen till 2030.