Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Patrik Lindgren

Nästan varannan svensk kan tänka sig elbil som nästa bil

Antalet elbilar på svenska vägar är i dagsläget litet, men det skulle kunna ändras över kort tid, baserat på vad svenskarna kan tänka sig för bil som nästa bil.

Ungefär tre procent av Sveriges bilägare har elbil i dag, men intresset är större än så – något som syns i den undersökning som Blocket Fordon genomfört i samarbete med opinions- och marknadsundersökningsföretaget YouGov.

– Ett stadigt stigande utbud och fortsatt hög försäljningstakt talar för att efterfrågan kommer öka. Att närmare hälften av svenska folket dessutom kan tänka sig att köpa en elbil nästa gång det är dags att köpa eller byta bil bekräftar bara den uppfattningen, säger Tero Marjamäki, pressansvarig på Blocket.

Undersökningen visar att 43 procent kan tänka sig att välja en elbil nästa gång det är bilbytesdags. I Stockholm är siffran hela 55 procent.

Att få tag i ett elektriskt fordon på begagnatmarknaden är också enklare i dag. Tidigare i år rapporterade Blocket att utbudet av elbilar har ökat med 167 procent under årets första kvartal jämfört samma period i fjol.

MISSA INTE: Test av elbilarna Audi e-tron, BMW i3, Hyundai Kona Electric, Jaguar I-Pace och Kia e-Niro

Foto: Patrik Lindgren

Utbudet av eldrivna cyklar har även det ökat. I undersökningen fick svenska bilägare frågan om de skulle kunna tänka sig att ersätta bilen med en elcykel. Hela 31 procent svarade att de delvis eller helt och hållet skulle kunna tänka sig ett byte av det slaget. Nära varannan svarande i åldern 19-29 år menade att de till någon grad skulle kunna tänka sig att ersätta bilen med en eldriven cykel.

– Vi har sett ett ökat intresse för elcyklar under våren och början av sommaren och det är spännande att en så pass stor andel av svenskarna kan tänka sig att till någon grad byta ut sin bil mot en elcykel. Om en sådan tanke realiseras i praktiken skulle det kunna ha stor positiv påverkan på miljön, säger Tero Marjamäki.