Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Trevlig och skön på flera sätt men saftig prislapp
2 AV 2
Foto: James Lipman / Volkswagen

Nej, det blir ingen California-Buzz

Tidigare har det hetat att en campingversion av ID. Buzz är på gång. Men nu är utvecklingsarbetet avbrutet, enligt uppgifter i tyska medier. 

Redan när vi för första gången fick provköra en maskerad ID. Buzz på Köpenhamns gator sades det att den lilla elektriska minibussen skulle komma i ett campingutförande, kallad California precis som Volkswagens övriga bo-över-modeller

Men någon sådan blir det inte. Enligt den tyska tidningen Edison har Volkswagen stoppat utvecklingen av California-versionen. Bakom beslutet ligger problem med vikt och räckvidd. Bilen blir helt enkelt för tung. 

Med all campingutrustning skulle tjänstevikten överskrida tre ton och det skulle inte bara påverka räckvidden negativt. För att kunna hålla sig under en totalvikt på 3,5 ton, vilket krävs för att bilen ska kunna framföras på vanligt B-körkort, skulle maxlasten bli för snålt tilltagen för både passagerare och packning. 

I stället kommer nästa California-modell att baseras på Volkswagen Multivan T7 i laddhybridutförande, en bil som förvisso gjort gott intryck på redaktionen men som inte alls har samma utstrålning som ID. Buzz

I och med detta lämnas också fältet öppet för fristående konverteringsfirmor att bygga sina egna campingversioner av ID. Buzz. Redan nu har tyska Alpinecamper och brittiska Dvan presenterat campingvagnar baserade på ID. Buzz och nu lär det blir fler, när Volkswagen släpper fältet fritt.