Nevs autonoma taxitjänst till Stockholm
Nevs självkörande och eldrivna taxibil är under utveckling och har Stockholms gator i sikte.
I våras presenterade Nevs en bildelningstjänst, nu tar man ytterligare ett steg när det kommer till modern mobiltet: en självkörande taxitjänst vid namn Pons.
Kärnan är fordonet Sango som i millimeter mäter 4266 i längd, 2021 i bredd och 2018 i höjd inklusive lidarsensor. Interiören är flexibel och kan ta upp till sex åkande, alla med egen luftkonditionering och möjlighet till avskärmning.
Sango är självkörande enligt nivå 4 och till sin hjälp har den ett lidarsystem (laserbaserad radar) med fem sensorer: en på taket och två på vardera sida. På sidorna finns också fem kameror med 360 graderas vinkel som kompletteras av tre i fronten. Mjukvaran kommer från AutoX, ett företag bildat i Silicon Valley, Kalifornien, men med täta band med kinesiska Saic Motor.
Givetvis är fordonet eldrivet och har en räckvidd på över 20 mil enligt WLTP-cyklen. Batterikapaciteten är 62 kWh och laddtiden är fem timmar och 30 minuter från tomt till fulladdat batteri och två timmar och 45 minuter från 30 till 80 procent.
Men kan inte bilen snabbladdas?
– Bilen kan snabbladdas, säger Anna Haupt, chef för mobilitetslösningar på Nevs.
– Dock använder vi helst "slow charging" i vår bilflotta när den väl opererar på marknaden, då vi ser att vi kommer att ha en lägre användningsgrad av fordonen nattetid och tid att ladda dem långsamt, vilket är bättre för batteriets livslängd, säger Anna Haupt till Teknikens Värld.
Topphastigheten för det 2,5 ton tunga fordonet är 70 km/h men dagens testversion, som nu utvecklas i Trollhättan, körs i 15 km/h. Nästa version ska köras i 50 km/h. Ett tiotal exemplar av den ska testas på Stockholms gator de kommande åren. Bilarna ska först ha en begränsad aktionsradie men ska på sikt täcka hela huvudstaden.
LÄS MER: Nästa Volvo XC90 blir helt självkörande – redan 2022
Pons omfattar även en underhållstjänsten Koro och appen Okulo (många namn att hålla reda på här) som även de är under utveckling. Via appen kan du boka din Sango och bestämma om du vill dela den med andra eller åka själv varpå bilen anpassas efter din beställning.
Stockholms trafikborgarråd Daniel Helldén välkomnar projektet.
– Liksom andra europeiska städer brottas Stockholm med avgaser och trafikstockningar. Därför välkomnar vi nya lösningar som delar vår vision om en grönare stad med färre fordon, säger han.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se