Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nevs godkända i Kina – nu byggs fabriken ut

Elbilsföretaget Nevs, som ju tog över Saabs konkursbo, har fått klartecken att sälja sina elbilar i Kina. Men produktionen ska bara pågå ett halvår, sen ska fabriken byggas ut.

Efter många om och men, och upp- och nedgångar, har nu elbilsföretaget Nevs vind i seglen. Nu har man det sista formella godkännandet som krävts för att få tillverka och sälja elbilar i Kina, men tillverkningen kommer bara vara igång ett halvår innan fabriken stängs för att byggas ut. Bakom satsningarna står det nya ägarskapet från fastighetsgiganten Evergrande, som siktar på att bli en av de globala aktörerna inom bilindustrin.

Produktionsstarten för Nevs första serieproducerade elbil, baserad på gamla Saab 9-3, har skjutits upp flera gånger, och att de delvis berott på ekonomiska svårigheter är inget man hymlar med.

– Det är ingen hemlighet att förra året och de senaste åren har vi haft brist på likviditet, säger Nevs kommunikationschef Fredrik Fryklund till Dagens Nyheter.

– Vi har inte haft pengar att betala alla maskiner och utrustningar, det har försenat det här. Men sedan årsskiftet när vi har Evergrande som delägare har de sett till att vi betalat allt.

Nevs 9-3 på en bilsalong i Kina. Visst känner vi igen uppsynen?

Produktionen på anläggningen i Tianjin är i dagsläget anpassad för en årstakt om 50 000 bilar, men med utbyggnaden som drar igång inom kort är planen att fyrdubbla detta – en utbyggnad som redan är förberedd för. ”Vår huvudägare Evergrande vill att vi så snabbt som möjligt kommer upp i maxkapacitet på våra fabriker”, säger Fryklund, och antyder också att det kommer bli med ett helt nytt modellprogram framgent.

Även i Trollhättan märks de nya pengarna – hittills omkring 20 miljarder kronor. På kort sikt ska omkring 100 nya ingenjörer anställas, och ett samarbete har inletts med startupbolaget Auto-X för att skapa en förarlös bil. Riktig produktion i Trollhättan är tanken ska komma igång i början av 2020-talet.

Förutom Nevs har Evergrande bland annat investerat i svenska Koenigsegg (via Nevs), men också i återförsäljarkedjor, underleverantörer och batteritillverkare. Evergrande äger i dagsläget 68 procent av Nevs.