Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nevs utvecklar självkörande bil

National Electric Vehicle Sweden förknippas, av naturliga skäl, främst med elbilar. Men nu vill de också förknippas med självkörande bilar.

Teknikutvecklingen för självkörande bilar har gått betydligt fortare än vad biltillverkaren Nevs trodde skulle ske. Därför omvärderar Nevs sitt förhållande till självkörande bilar och storsatsar redan nu på tekniken.

– Utvecklingen går snabbare än vi tidigare trodde. En bedömning för ett år sedan var att det inte skulle ske under en kommande tioårsperiod, nu ser vi att det kommer att göra det. Vilket gör att när vi slutför utvecklingen av en ny plattform måste vi förbereda den för att vara självstyrande, säger Nevs vd Mattias Bergman till SR P4.

När Nevs kommer att ha helt självkörande bilar som är redo att lanseras på marknaden är inte klart, men första bilen på den nya plattformen ska lanseras någon gång 2019 till 2020, och då räknar Nevs med att bilarna till viss del kommer att vara självkörande. Som jämförelse har Volvo tidigare sagt att de räknar med att ha helt självkörande bilar på marknaden inom fem år.

– Bilindustrin står inför en förändring nu som är lika stor som när man gick från häst till bil. Jag ser formgivningen av framtidens bilar som en lika radikal förändring som när man tog bort hästen och insåg att man kunde designa vagnen på ett helt annat sätt. När man inte hade en häst att ta hänsyn till, säger Anna Haupt, projektledare för självkörande fordon på Nevs till SR P4.