Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

NextEV NIO EP9 – världens snabbaste elbil

Ett nytt bilmärke och en ny modell börjar sin bana med att slå två varvrekord. Här är NIO EP9 som presenteras som världens snabbaste elbil.

Världens snabbaste elbil är här. I alla fall om man har varvtider på tyska Nürburgring eller franska Paul Ricard som riktmärke. Där har en ny bil från ett nytt märke slagit varvrekord för elbilar med 7,05,12 respektive 1,52,78 minuter. Och det med råge. De gamla rekorden löd på 7,20,00 och  2,40,00 minuter. Det ska också tilläggas att Nürburgring-tiden inte är långt ifrån totala rekordhållaren (för gatlegala bilar) – Porsche 918 Spyder som avverkat varvet på 6 minuter och 57 sekunder.

Efter dessa bedrifter tycker tillverkaren NextEV att det är dags att officiellt bekräfta bilen: NIO EP9.

Den har fyra elmotorer (med varsin växellåda) som tillsammans ger 1 360 hästkrafter. Accelerationen 0-100 km/h går på 2,7 sekunder och 0-200 km/h på 7,1 sekunder. Bilen toppar 313 km/h. Batterierna, som är placerade i sidotrösklarna, laddas på 45 minuter och ska ge bilen en räckvidd på 42,7 mil.

EP9 väger 1 735 kg (364 kg kolfiber) och båda batterierna 635 kg tillsammans. Måtten lyder 489 centimeter på längden, 223 på bredden och 115 på höjden.

Intressant är att EP9 är byggd efter det internationella motorsportförbundets (FIA) säkerhetsreglement för klassen LMP1.

– NIO EP9 togs fram för att flytta gränserna och är även märkets första modell, säger William Li, företaget grundare och vd som menar att elbilen kommer att bli det naturliga valet för alla och därmed leda till en mer hållbar framtid.

Märkets första modell blir ES8 som statusmässigt ska kunna mäta sig med Mercedes, Audi och Lexus. Designelement från front- och bakparti ska ska hämtas från EP9 och i början av nästa år börjar testarna. I slutet av 2017 räknar man med att bilmodellen ska vara redo för försäljning och med tiden anpassas för olika marknader. Europa får dock vänta då den marknaden anses som "omogen" av företaget. 100 000 ES8 ska tillverkas per år. 

En kinesisk aktör på bilmarknaden med ett namn som påminner om en gammal platt-tv… ska det vara något det, tänker du? Jo,företaget är redan etablerat inom internationell motorsport. Nelson Piquet Jr blev 2014 den förste världsmästaren i Formel E

 i en av NextEV:s bilar.

https://youtu.be/fJD-Ip1meuE

Gilla på Facebook för fler videoklipp!