Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nikola stämmer Tesla för patentintrång

Nikola Motor Company stämmer Tesla Inc på över två miljarder dollar då de anser att sistnämnda har gjort intrång i deras patent.

I tisdags lämnade startupföretaget Nikola Motor Company in en stämningsansökan till en domstol i Arizona. Det rapporterar MarketWatch.

De stämmer Tesla för patentintrång då de anses ha stulit flera unika designdrag från deras eldrivna vätgaslastbil One som presenterades i maj 2016, ett och ett halvt år före Teslas eldrivna lastbil Semi.

Nikola ska redan innan publika presentationen av Semi har skickat ett brev till Tesla där de påpekade att Semi har flera liknande drag som deras egen lastbil One, bland annat den välvda vindrutan, den centralt placerade sidodörren och den aerodynamiska karossen. De bad Tesla om att skjuta upp presentationen för att ha sätta sig ned och diskutera och komma fram till överenskommelser. Tesla svarade inte på Nikolas invit.

Nikolas andra lastbil Two.

Enligt Nikola Motor Company har Tesla Semi skadat deras företag genom att likheten mellan lastbilarna har lett till förvirring på marknaden. Det ska ha försvårat Nikolas jakt på investerare och partners. Därför stämmer de nu Tesla på över två miljarder dollar, omkring 18 miljarder kronor, ungefär samma belopp som Teslas aktier ökade på börsen efter presentationen av Semi.

En Tesla-talesperson uttalade sig under tisdagskvällen angående stämningsansökan: ”Det är klart uppenbart att det inte finns någon förtjänst med denna stämning”.

Det är inte första gången som Nikola Motor Company och Tesla Inc råkar i luven på varandra. Namnvalen av de båda företagen har nämligen inte varit helt smärtfria. Båda har tagit sina namn från uppfinnaren Nikola Tesla.

Tesla planerar att börja rulla ut sin Semi-lastbil under 2020 medan Nikola har satt upp 2021 för sin One-lastbil. Nikola har ytterligare en lastbil i sitt modellutbud – den heter Two (bilden ovan) är än mer lik Tesla Semi, bortsett från dörrens placering. Även Two presenterades före Semi.