Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nio-chefen: Att byta batteripaket är smart

Kinesiska bilmärket Nio presenterade tidigt en lösning där hela batteripaketet byts ut i stället för att snabbladdas.

Nästa år kommer Nios bilar till Sverige och chefen i Norge har redan letat efter bra ställen för ett Nio House i Stockholm.

– Vi vill finnas centralt men kommer att sälja bilar både över internet och hos återförsäljare, säger Marius Hayler när vi träffas i Stockholm.

Nios norske chef Marius Hayler är i Stockholm för att prata under Dagens Industris Mobilitetsdag. Vi träffas i ett konferensrum några minuter efter att Hayler satt sin fot på svensk mark.

– Mobilitetsdagen, är det en svensk grej, vilka är här?

Marius Hayler är nyfiken och vill veta det mesta om den svenska bilmarknaden. Nio har nyss lanserat sina bilar i Oslo och kommer nästa år att börja sälja elbilar i Tyskland och Sverige.

– Vi har lärt oss mycket av lanseringen i Norge. Vi lät till exempel flera journalister testa våra bilar men vi hade inget pris på dem. Det var intressant att se reaktionerna och hur de placerade bilen. Många skrev att den ska jämföras med bilar från Audi eller BMW vad gäller kvalitetskänsla. När vi byggt upp ett intresse och efterfrågan presenterar vi ett pris.

Ska ni sälja bilen över internet eller hos återförsäljare och blir det både köp och leasing?
– Ja, det blir en blandning. I Norge håller vi på och bygger upp ett eget nätverk av säljare – vi ska finnas i fyra städer till – och vi har tecknat avtal om service med flera starka partners. Vi har byggt vårt Nio House i Oslo och vi bygger stationer för laddning och batteribyte.

Nios sätt att sälja elbilar är att erbjuda en app samt inspiration och umgänge i Nio House. Allt är gratis men du behöver registrera dig och ingår sedan i Nios kunddatabas. Först när det finns kännedom om varumärket finns det också en bil att köpa. Det är åt samma håll som Lynk & Co byggt sitt varumärke med hjälp av sina klubbar.

Om traditionella biltillverkare som BMW och Audi har tradition och historia vill nya varumärken som Nio och Lynk & Co skapa något annat, något nytt och spännande.

Nios nyligen presenterade sedanmodell ET7. Foto: Nio

Nio är ett av väldigt få bilmärken som byggt en elbil där hela batteripaketet byts ut. Dessutom kan batteriet både långsam- och snabbladdas. Alla som köpt en Nio i Norge har försetts med en hemmaladdare. Nio kan också sälja sina egna snabbladdare, till exempel till företagskunder som har många bilar parkerade på ett och samma ställe. Nätverkat av stationer där batteriet kan bytas ut helt ska växa och täcka ett strategiskt område i Norge.

– Bygger vi på ett 20-tal platser i Norge har vi täckt större delen av marknaden, säger Marius Hayler.

Har ni samma battericeller som andra bilmärken?
– Ja, det är samma cellteknik. Vi köper från CATL.

Så det är bara själva plattformen som skiljer, där batteripaketet kan bytas ut?
– Ja, och vi anser att det är en stor fördel. Vi kan ta ut batteriet och ersätta det med ett nytt. Batterierna är sedan kontrollerade och vid behov reparerade och fulladdade. Bilägaren behöver inte oroa sig över batteriutvecklingen utan har alltid den senaste tekniken. Vi vet att batteriutvecklingen kommer att gå snabbt de kommande åren och räckvidden kommer att öka på samma mängd batteri.

Går det också att byta batteristorlek?
– Ja, du kan till exempel ha ett lite mindre batteri en tid och om du bestämmer dig för att resa långt så kan du välja ett större batteri. Vi har ett eget operativsystem som uppdaterar den mjukvara som behövs för att styra det större eller mindre batteriet.

Nio erbjuder försäljning av bilen och batteriet men det går också att köpa bilen men hyra batteriet. Och hittills har många kunder valt att hyra batteripaketet.

– Det är ett sätt att få ner priset på bilen vid köpet och sprida ut kostnaden för batteriet över tid.

Är det dyrare att bygga er bil än bilar som inte har utbytbart batteri?
– Jämför vi priset på våra bilar med andras så är det ingen skillnad.

Suven Nio ES8 rullar ut efter ett batteribyte. Foto: Nio

Många pratar om hållbarhet i återvinning. Hur hållbar är den här tekniken?
– Vi tycker att den är väldigt hållbar. Med den här tekniken kan vi underhålla och sköta batteriet på ett bra sätt, det kommer att öka livslängden på batteriet. Användaren behöver inte åka runt med ett större batteri än som behövs.

Nio har erbjudit andra företag att köpa tekniken men hittills har intresset varit svalt. Det finns ett samarbetsavtal mellan Geely-ägda Lotus och Nio och i Kina finns några företag som tittat på liknande batterilösningar. Men hittills är det bara Nio som tagit tekniken fullt ut till färdiga bilar och färdiga stationer för batteribyte.

Lanseringen i Sverige kommer att ske under fjärde kvartalet. Nio letar efter plats för ett Nio House i Stockholm och har uppvaktats av flera företag som vill importera och sälja deras bilar.

– Intresset har varit jättestort från Sverige och vi ser förstås många likheter mellan Sverige och Norge. Norge var den första marknaden utanför Kina. Vi har inte riktigt bestämt upplägget för Sverige, om vi ska ha egna återförsäljare eller inte, säger Marius Hayler.

Många bilmärken har försökt komma till Europa men har misslyckats. Vad är det som är så speciellt med Europa och bilkunderna här?
– Det är viktigt att vara förberedd och att ha alla processer på plats för att vara effektiva. Vi kommer att behöva anpassa oss en del till Sverige och andra marknader. Bilen behöver också vara förberedd och anpassad till varje enskild marknad och det ska fungera. Vi behöver förstås ha en bra andel elbilar, som i Norge där vi inte behövde sälja in elbilen som koncept, det var redan klart.

Efter Sverige och Tyskland ska Nio expandera över Europa. Nio har nyligen tecknat avtal med Shell som blir partner för att bygga upp stationer för batteribyte och snabbladdning. Avtalet gäller Shell i Kina och i Europa.

Geelys designavdelning finns i München. Mjukvaran och det egna operativsystemet utvecklas i Silicon Valley och tävlingsverksamheten och Formel E-teamet sköts från England. All produktion sker i dag i Kina.

– Idén är att hämta kompetens där det finns och är som allra bäst. Idén bakom Nio var hela tiden att skapa ett globalt företag, säger Marius Hayler.

I Teknikens Värld nummer 26/2021, som säljs från och med den 16 december, kan du läsa vår provkörning av suven Nio ES8.