Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Jan-Erik Berggren / Expressen Lifestyle

Nio ET7 – tre snabba från provkörningen

Tidigare har vi kört ES8, nu kör vi kinesiska Nios stora, eldrivna sedanmodell ET7. Vi ringer Jan-Erik Berggren för att höra hur den upplevs och om den är värd sitt höga pris.

Vi har fått svenska priser på Nio ET7 och den är dyr, är den värd pengarna?
– Det vill jag inte påstå direkt. Men visst är det här en väldigt bekväm och komfortabel sedan. Lite som en Tesla Model S fast med bättre köregenskaper, även om de inte är bländande direkt.

Så varför tror du priset är så högt?
– Nio försöker etablera sig som ett premiummärke men det handlar om så mycket mer än bilen. Deras sociala nätverk av användare, Nio-husen – ett ska byggas i Täby – och så klart även möjligheten att byta hela batteriet i stället för att ladda.

Nio ET7 vid Power Swap Station för batteribyte. ET7 kostar från 13 980 kronor per månad.Nio ET7 vid Power Swap Station för batteribyte. ET7 kostar från 13 980 kronor per månad.Nio ET7 vid Power Swap Station för batteribyte. ET7 kostar från 13 980 kronor per månad.
Nio ET7 vid Power Swap Station för batteribyte. ET7 kostar från 13 980 kronor per månad. Foto: Nio

Ja, hur går det till egentligen, att byta batteri?
– Du kör fram till deras Power Swap Station, bilen backar in själv och hela batteripaketet byts på mindre än fem minuter. Smidigt, men det krävs många batterier. Varje Power Swap Station kan ta 13 batterier och ja, frågan är hur det här ska fungera i praktiken. Men bilen kan förstås också snabbladdas.

I kommande nummer av Teknikens Värld berättar Jan-Erik allt om hur Nio ET7 upplevs bakom ratten och på flera andra sätt. Missa inte det!