Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nio har öppnat batteribytarstationer

Den kinesiska elbilstillverkaren öppnar batteribytarstationer mellan Peking och Shanghai. Gratis byten för de som köpt suven ES8.

Nio har sjösatt sitt batteribytesprogram för sina elbilar längs motorvägen G2 mellan Peking och Shanghai. På åtta platser längs sträckan på närmare 118 mil kan man byta batteriet på sin bil – på tre minuter.

Den tekniska processen, som enligt uppgift ska omfatta 500 patent, är helt automatisk. Batteriet monteras ut ur bilen och ersätts med ett fulladdat. Det gamla batteriet laddas i stationen och kan därefter det monteras i nästa bil.

Nio har sedan tidigare presenterat att man ska bygga ut systemet längs motorvägen G4 mellan Peking och Shenzhen. 18 stationer ska finnas på sträckan som mäter cirka 228 mil. De som har beställt modellen ES8 ska få tolv gratis batteribyten per år har Nio tidigare annonserat.

Totalt ska nätverket år 2020 omfatta 1 100 stationer, enligt tidigare pressmeddelanden. I samma veva ska modellen ES8 vara aktuell för Europa.

Nio är med andra ord än så länge en kinesisk angelägenhet men om namnet ändå är bekant för dig kan det ha att göra med att man kör Formel E samt att man slagit rekord på Nürburgring.

Greppet med batteribyten är inte nytt. Ni kanske minns Renaults satsning Better PlaceTesla har även de varit inne på samma spår.