Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Nio

Nio lanserar lyxiga el-suven ES7 (numera EL7)

Kinesiska Nio har premiärvisat nya storsuven ES7 med 150 kWh-batteri. Leveranserna börjar redan i augusti.  

Med en längd på 4,91 meter kan den jämföras med Audi e-tron och BMW iX. Hjulbasen är 296 centimeter vilket torde ge bra förutsättningar för ordentligt benutrymme. Bredden är 1,99 meter och höjden 1,72 meter. Märkligt nog finns bilen, trots yttermåtten, inte i ett sjusitsigt utförande.

Luftmotståndet uppges vara mycket lågt, ett cW på 0,26 anges i pressreleasen. Två motorer driver bilen, en motor på 180 kW för framaxeln och en motor på 300 kW för bakaxeln. 0-100 km/h går på 3,9 sekunder. Drakkrok finns som tillval, med möjlig dragvikt på 2 000 kilo.

1 AV 3
Foto: Nio
2 AV 3
Foto: Nio
3 AV 3
Foto: Nio

Standardutrustningen är påkostad. Luftfjädring är standard på alla versioner. Framstolar med värme, kylfläkt och massage. Uppvärmt baksäte med elektriskt ställbart ryggstöd. 

Tre batteristorlekar erbjuds. 75 kWh med räckvidd på 48,5 mil, 100 kWh med räckvidd på 62 mil. Dessutom finns ett extremt batteri i modellistan, ”Ultralong Range Battery”, på 150 kWh och över 85 mil i räckvidd. Det ska dock noteras att kinesiska Nio anger räckvidd enligt kinesiska CLTC-normen som är ganska lik vår gamla NEDC. Räckvidderna i WLTP torde vara omkring 40 mil för 75 kWh-batteriet, omkring 50 mil för 100 kWh-batteriet och kanske 65-70 mil för det extremt stora batteriet på 150 kWh.

1 AV 5
Foto: Nio
2 AV 5
Foto: Nio
3 AV 5
Foto: Nio
4 AV 5
Foto: Nio
5 AV 5
Foto: Nio

LÄS OCKSÅ: Audi stämmer Nio för liknande modellbeteckningar 

Även om Nio skickar med stora batterier verkar bilarna inte hushålla med energin särskilt väl, räckviddsuppgifterna rimmar inte med batteristorlekarna. Men Nio trycker på möjligheten till snabba batteribyten. På hemmaplan, i Kina, finns över 1 000 batteribytesstationer. I Sverige planeras nio batteribytesstationer – när etableringen drar igång. 

Nio marknadsför också ett batterileasingsystem. Det har tidigare har prövats av både Nissan och Renault, men av goda skäl förkastats av kunderna. 

Priserna startar i Kina på ca 700 000 kronor för bilen med 75 kWh-battteri. Om och när modellen kommer till Sverige är inte känt. I dag säljs Nio i Norge och Sverige kan bli nästa land på tur.