Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nio nu med station för batteribyte i Norge

Kinesiska Nio har byggt sin första batteribytesstation i Europa. Tekniken testas just nu i Norge som är pilotprojektet för Europalanseringen av märket.

I september i år lanserades kinesiska Nio i Norge med den helt eldrivna suvmodellen ES8 i spetsen. Nio är i nuläget en av få elbilstillverkare som satsar på teknik där kunder ska kunna byta ut sina batterier i stället för att ladda dem och nu har de byggt sin första batteribytesstation i Norge. Stationen är placerad i Lier cirka fyra mil sydväst om Oslo längs E18. Nio Norge har än så länge inte gått ut med någon officiell information, något som troligen beror på att stationen än så länge håller på att testas.

https://twitter.com/flotto2508/status/1459187288412413953?s=20

Enligt uppgift ska hela 92 procent av de norska köparna ha valt det så kallade BaaS-alternativet, Battery as a Service, som betyder att de köper bilen utan batteriet och betalar en månadsavgift för att använda dem och ha tillgång till batteribytesstationer.
Nio siktar på att till slutet av 2022 expandera nätverket till tjugo stationer i Norge. Ett nätverk som ska ”täcka Norges fem största städer och deras huvudvägar”.

I Kina har Nio mer än 500 batteribytesstationer i drift och i september i år hade de genomfört fyra miljoner batteribyten. På hemmamarknaden siktar Nio på att expandera nätverket till omkring 4 000 stationer fram till 2025. Tills dess ska de även ha byggt 1 000 stationer utanför Kina varav majoriteten kommer att byggas i Europa.
I april i år lanserade Nio den andra generationen av batteribytesstationen och den ska klara av att byta upp till 312 batterier per dygn, i snitt drygt 4,5 minuter per byte. Stationen har 14 batteriplatser varav 13 med batteripaket och en ledig för att motta ett urladdat batteri.

När Nio ska lanseras på den svenska marknaden är i nuläget ännu oklart.