Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Nio

Nio öppnar batteribytarstation i Stockholm

Kinesiska Nios stationer för batteribyten blir sakta men säkert fler. Nu är den första i Stockholm invigd och den sägs vara snabbare och bättre än de tidigare. Dessutom kan man ladda med rekordhög effekt.

Stockholm har fått Europas första Nio Power Swap-station av tredje generation. Det säger kanske inte så mycket för de flesta, men det betyder att Nio har invigt en första batteribytarstation i Stockholm och att det är en något bättre station än de som funnits sedan tidigare på andra håll i landet.

Den nya stationen står redo att ta emot Nio-bilar i Frihamnen i Stockholms nordöstra kant. Den uppges ha 30 procent bättre batteribyteskapacitet, vilket kan översättas till att den kan genomföra upp till 408 batteribyten per dag. I stationen finns 21 batterier, åtta fler än i generation två. Den nya stationen är också lite snabbare, ett byte ska ta knappt fyra minuter. När vi bytte batteri vid stationen i Mantorp tog det drygt åtta minuter.

Foto: Nio

Vid sidan av batteribytesstationen finns även en snabbladdare. Med betoning på snabb! Nio uppges kunna leverera upp till 500 kilowatt, tack vare en ny typ av vätskekyld laddkabel. Här kan alla bilar med CCS-kontakt ladda, även om ingen i dagsläget existerande elbil kan ta emot så hög laddeffekt.

Med den nya stationen i Stockholm har Nio nu sex batteribytesstationer i drift i Sverige och härnäst väntar nya stationer i Arlandastad och Malmö som båda öppnas under hösten.