Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Nu kan man även förköpa Nio-modeller, inte bara hyra.Nu kan man även förköpa Nio-modeller, inte bara hyra.Nu kan man även förköpa Nio-modeller, inte bara hyra.
Nu kan man även förköpa Nio-modeller, inte bara hyra. Foto: Pressbild

Nio öppnar upp för ytterligare köpalternativ

Nu öppnar kinesiska elbilsmärket Nio upp för möjligheten att förköpa de tre modellerna som är aktuella för den svenska marknaden. Tidigare fanns bara möjlighet att prenumerera. Priset för den billigaste modellen, ET5, startar på 689 000 kronor.

I oktober presenterades de svenska priserna för uppstickaren Nios nya bilar som snart ska nå europeisk mark. Märket är redan omtalat då man väckt uppmärksamhet tack vare sin batteribytesteknik, där Nio-förare helt enkelt ska kunna byta batteriet på några minuter i stället för att ladda det.

Men priserna för de tre modellerna, ET5, ET7 och EL7, har i sin tur också väckt uppmärksamhet – och inte på ett bra sätt. Bilarna går bara att ”hyra”, eller prenumerera på, och kostnaden sträcker sig mellan 10 899 och 16 127 kronor i månaden. Den billigaste månadskostnaden är några kronor dyrare än att privatleasa BMW iX.

Även om många inom bilbranschen konstaterat att man i framtiden inte kommer att äga sin bil så är det i dag ganska kontroversiellt att enbart erbjuda en prenumerationstjänst. Det är också därför många satte i halsen när detta presenterades. Men nu står det klart att Nio faktiskt även erbjuder möjlighet att köpa deras bilar och naturligtvis är priserna för det fastställda.

För den minsta och billigaste modellen, ET5, startar priset på 689 000 kronor, eller 559 000 kronor + 1 799 kronor i månaden för batteribytesservice. Den lite större, ET7, kostar från 919 000 kronor, eller 789 000 kronor + 1 799 kronor i månaden för batteribytesservice. Suven, EL7, startar på 959 000 kronor, eller 829 000 kronor + 1 799 kronor i månaden för batteribytesservice.

Samtliga nämnda priser inkluderar det mindre batteriet på 75 kilowattimmar. Vill man ha det större på 100 kilowattimmar kostar det 2 999 kronor i månaden, eller blir ett prispåslag på hela köpet om man vill köpa loss batteriet. Nyttjar man batteribytesservicen ingår två fria batteribyten i månaden.

Nio går att köpa i tillverkarens egen app och det går naturligtvis fortfarande att välja prenumerationstjänsten som redan har presenterats tidigare i år. Leverans av bilarna ska ske under nästa år.