Foto: Nio

Nios första station för batteribyte hamnar i Varberg

Elbilsföretaget Nio är på väg att etablera sig i Sverige och nu är det bestämt var den första batteribytesstationen hamnar.

Snart börjar kinesiska Nio sälja elbilarna ET7, ES7 och ET5 i Sverige. Först ut är den stora sedanen ET7. Det innebär att vi också kommer att få se en ny företeelse längs vägarna – Power Swap Station. Så heter Nios stationer för batteribyten och nu står det klart att den första kommer att börja byggas i Varberg i början av nästa år.

I Nios batteribytesstationer ska man kunna köra in med sitt urladdade batteri och byta till ett fulladdat på fem minuter. Varje station har tolv batterier och kan byta tolv batterier per timme eller 290 per dag.

Nio, som grundades så sent som 2014, har till dags dato byggt drygt 1 100 stationer för batteribyte, varav den absoluta merparten finns i Kina. Målsättningen är att det ska finnas 4 000 stationer världen över år 2025.

Exakt när Nio ET7 kommer till Sverige är än så länge oklart, de första bilarna väntas hit i slutet av november och ET7 ser ut att kunna bli en stark konkurrent till de största elbilarna med längst räckvidd. ET7 kommer att säljas med tre batterialternativ: 75, 100 och 150 kilowattimmar där det största ger en räckvidd på cirka 100 mil, enligt den kinesiska NEDC-körcykeln.

https://www.youtube.com/watch?v=lFREYFou28Y