Nissan Ariya officiell – 50 mil per laddning
Nu har Nissan dragit skynket av crossover-suven Ariya, en elbil som kommer i flera olika utförandet beroende på om man söker prestanda eller lång räckvidd. Ut på vägarna rullar Ariya under 2021.
Denna onsdag bjuder på bilnyheter av totalt olika slag. Tidigare under dagen avtäcktes Mercedes-AMG GT Black Series, en supersportbil med bensin-V8 på 730 hästkrafter, och nyligen avtäcktes Nissan Ariya, en elektrisk suv med crossover-stuk.
Nissan kallar modellen för märkets första helt eldrivna crossover-coupé, och det stämmer, men det är betydligt smidigare att kalla Ariya för Nissans första elektriska suv. Modellen har sitt ursprung i konceptbilen IMx som visades på Tokyosalongen 2017. Dock har Ariya fått former och linjer som inte är riktigt lika skarpa som konceptbilens. Ariya visades för övrigt upp som konceptbil på fjolårets Tokyosalong, med former som Nissans designer Giovanni Arroba ligger bakom. Vi intervjuade honom tidigare i år och pratade då om hur framtidens bilar kommer att se ut i och med elektrifieringen. En intressant intervju som du kan läsa här.
Nissan lägger stor vikt på just designen som beskrivs som tidlös japansk futurism, något som ska genomsyra företagets produkter framöver. Fronten bjuder på en nytolkning av V-Motion (Nissans V-formade grillar) där ”grillen” har fått en ny och mer framträdande roll. Den flankeras av tunna strålkastare och lysdioder. Sistnämnda hittas även i frontens emblem, 20 stycken närmare bestämt, och sägs illustrera Nissans passion och engagemang i innovation som utmanar det konventionella.
Interiören beskriver den japanska biltillverkaren som en lounge mer än en vanlig bilkupé. Något överdrivet, men det är uppstädat och strikt med två skärmar på instrumentbrädan som har sällskap av beröringskänsliga knappar på brädans dekorpanel. Man lyfter fram att bilens kompakta drivlina har möjliggjort en flytt av kylsystemets komponenter till motorutrymmet vilket man menar har gett en kupé utan störande element.
Platt golv och tunna stolar ska ge baksätespassagerarna gott om utrymme för benen, och för öronen ska en tur i Ariya vara vilsam då den elektriska drivlinan i kombination med effektiva ljudisolerande material sänker ljudnivån i kupén.
459,5 centimeter lång är Ariya vilket gör den 20 centimeter längre än Qashqai och drygt elva centimeter längre än Leaf. På bredden är den dryga halvdecimetern mer än båda nämnda syskon, totalt 185 centimeter, och på höjden 166 centimeter, sju centimeter mer än Qashqai.
Axelavståndet är 277,5 centimeter, nästan exakt 13 centimeter mer än vad Qashqai har mellan hjulaxlarna.
Bagageutrymmet sväljer 468 liter när Ariya är utrustad med en elmotor och 415 liter om den har två elmotorer (läs mer om motorerna nedan). Modellen är alltså mer lastvänlig än Qashqai – i utförande med en elmotorer, annars är den det inte.
Räcker inte bagageutrymmet till finns möjlighet att koppla på släpvagn. Ariya kan nämligen utrustas med dragkrok. Maximal dragvikt är 1 500 kilo.
Nissan Ariya presenteras i fem olika utföranden beroende på om man väljer stort eller litet batteri, fram- eller fyrhjulsdrift samt om man vill ha prestanda.
I tvåhjulsdrivet utförande kommer Ariya med antingen 65 kWh-batteri eller 90 kWh-batteri. Nettokapaciteten på respektive batteri uppges till 63 samt 87 kWh. Batterierna driver en elmotor på antingen 218 eller 242 hästkrafter där den mer kraftfulla hör till det stora batteriet. Maxvridet ligger på 300 newtonmeter. 0-100 km/h går på 7,5 respektive 7,6 sekunder, den starkare versionen är alltså långsammare. Lilla batteriet räcker enligt WLTP-körcykeln till 36 mils körning, det stora till 50 mil.
I fyrhjulsdrivet utförande är det samma batterier som ovan – 65 och 90 kWh. Skillnaden är att en extra elmotor har tagit plats för att få till drivning på alla fyra hjul. Med lilla batteriet utvecklar elmotorerna sammanlagt 279 hästkrafter och 560 newtonmeter vilket ger en 0-100-tid på 5,9 sekunder. Med stora batteriet är effekten 306 hästkrafter och maxvridet 600 newtonmeter, vilket räcker till att avverka 0-100 km/h på 5,7 sekunder. Räckvidden enligt WLTP är 34 respektive 46 mil, höga siffran för stora batteriet.
Fyrhjulsdrivna varianten med stora 90 kWh-batteriet finns även i ett prestandautförande – Performance. De båda elmotorerna levererar fortsatt 600 newtonmeter men effekten är uppskruvad till 394 hästkrafter vilket sänker 0-100-tiden till 5,1 sekunder. Nackdelen är att sex mils räckvidd försvinner, totalt 40 mil kommer den per laddning enligt WLTP-körcykeln.
Toppfarten är en de tvåhjulsdrivna varianterna begränsad till 160 km/h, i de fyrhjulsdrivna till 200 km/h.
De fyrhjulsdrivna modellversionerna har en teknik som Nissan benämner e-4orce och som de hävdar är deras mest avancerade fyrhjulsdrift någonsin, baserad på teknik från märkets terrängfordon och sportbilar (Patrol och GT-R). Systemet innehåller även vridmomentsfördelning mellan samtliga hjul för att underlätta vid mer krävande körning.
Nissan Ariya kommer till Europa, men några priser, när orderböckerna öppnar eller när den står hos handlarna finns det ingen information om i dagsläget. Inom de närmaste månaderna blir vi klokare på dessa punkter. I utländska media finns det dock information om att försäljningen inleds i Japan i mitten av 2021 och i USA kort därefter, så Europa ligger förmodligen någonstans i denna tidsperiod.
Kommentera artikel
Teknikens Värld erbjuder möjligheten att kommentera artiklar. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga. Kommentarer granskas inte i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetslagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se