Nissan: Batteriers livslängd längre än elbilars

En ständig fråga som många konsumenter ställer sig är hur lång livslängd elbilars batterier verkligen har. Nissan säger sig ha ett svar på den frågan.

Det är inte ovanligt att ett av argumenten mot elbilar är batteriernas livslängd. Efter några år är man tvungen att köpa ett nytt batteri. Det är både kostsamt och dåligt för miljön, brukar det heta.

Så är det inte alls, enligt Nissan som har räknat på batteriernas livslängd efter många år med elbilen Leaf i hundratusentals exemplar.

Under Automotive News konferens i Göteborg förra veckan sa Francisco Carranza, chef för Nissan Energy, att data som Nissan plockat fram visar att Leafs batterier överlever själva elbilen med tio till tolv år.

Enligt Carranza har Leaf en genomsnittlig livslängd på omkring tio år medan batteriet ligger på cirka 22 år.

Slutsatsen baserar man på bland annat övervakning av laddmönster och belastning/slitage hos batterierna i över 400 000 sålda Leaf i Europa sedan introduktionen 2011.

Francisco Carranza lyfte även fram vikten av att återvinna och återanvända uttjänta batterier. Nissan har påbörjat flertalet projekt inom detta område, bland annat driver en kombination av 148 gamla och nya Leaf-batterier Johan Cruijff Arena i Amsterdam, fotbollslaget Ajax stadion.

En annan intressant grej som Carranza drog upp på konferensen är att Nissan tittar på olika sätt att öka intäkterna från elbilar.

– Eftermarknadsintäkterna kommer att drabbas kraftigt vid elektrifieringen, sa han.

LÄS MER: Toyota räknar med att bränslecellsbilar blir lika billiga som hybrider