Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Följ med Teknikens Världs Jan-Erik Berggren när han berättar mer om bilen
2 AV 2
Foto: Per-Erik Sundström

Nissan börjar med solid state-batterier 2028

En full laddning lika snabbt som en full tank. Det är en av fördelarna med nästa batteriteknik som kallas solid State. Nu berättar Nissan att deras första elbil med solid state-batteri kommer om fem år.

Nissan planerar att börja med storskalig produktion av solid state-batterier år 2028. Det avslöjar Nissans europeiska utvecklingschef David Moss i en intervju med brittiska Autocar. Så kallade solid state-batterier, som inte har någon vätskeformad elektrolyt, anses vara nästa stora steg i batteriutvecklingen och Nissan anser sig ligga bra till. Utvecklingen görs i japanska Oppama och Nissan har nyligen tagit steget från små celler till enheter som är 10x10 centimeter stora. Enligt David Moss är målet att halvera produktionskostnaden jämfört med litiumjonbatterier, att dubbla energidensiteten och att tredubbla laddhastigheten. Moss avslöjar inte vilken typ av bil solid state-batterierna kan hamna i, men han understryker att höga laddhastigheter gör att man kan ha mindre batterier bilarna.

– Om man kan få in energi tre gånger så snabbt, är det då någon skillnad mot att tanka en bensinbil? Vi har inte bestämt det än, men vi kanske kan ha två olika batteristorlekar, en för användare som behöver riktigt lång räckvidd. Men om man kan ladda lika snabbt som man tankar, behövs storleken då, säger David Moss till Autocar.

Solid state-batterierna ser ut som en platt påse och erbjuder större friheter i konstruktionen av en elbil. Foto: Nissan

David Moss antyder att solid state-batterierna kan nå laddhastigheter upp till 400 kilowatt, och att den höga effekten blir mer konstant än litiumjonbatterier som har en upp- och nedgående laddkurva. 

Vissa solid state-batterier kan ha flytande elektrolyt, men Nissan satsar på så kallade äkta solid state-batterier som inte har några vätskor i sig, vilket David Moss ser som avgörande eftersom temperaturregleringen av vätskan påverkar lagringskapaciteten och in- och uttag av energi i batteriet.

LÄS MER: Batterier kan bli osynliga när bilen blir batteriet

Nissan fortsätter att utveckla litiumjonbatteritekniken parallellt med solid state-batterierna, men man kommer inte att lägga några utvecklingsresurser på fossilmotorer som ska klara Euro 7-kraven. Enligt David Moss är man mycket nära en break even-punkt där Euro 7-bilar blir lika dyra att tillverka och köpa som elbilar.

Flera av bilvärldens största aktörer utvecklar solid state-batterier, däribland BMW och Ford som samarbetar med företaget Solid Power.