Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nissan IMs Concept – nya Primera?

Eldriven, fyrhjulsdriven, självkörande och med märkligt baksäte. Konceptet IMs är dessutom en sedan – en framtida Primera?

Under den pågående bilsalongen i Detroit nöjer sig inte Nissan med att presentera ett nytt koncept utan ett helt nytt segment. ”Elevated sports sedan”, ska tillföra en fräschör till det traditionella sedan-segmentet, menar man.

Konceptet vid namn IMs är naturligtvis eldrivet och bygger på en plattform med motorer fram och bak samt med batterierna placerade under passagerarsätet. IMs har drivning på alla fyra hjul och motorernas total effekt är 490 hästkrafter och det maximala vridmomentet är 800 newtonmeter. Batteriets kapacitet är 115 kWh och bilen har en räckvidd på 61 mil.

IMs mäter i millimeter 4 845 på längden, 1 900 i bredd, 1 500 i höjd och 2 900 mellan hjulaxlarna, vilket placerar den någonstans i gränslandet mellan D- och E-segmenten. Hjulen mäter 22 tum och fjädringen är av lufttyp.

IMs kan naturligtvis köra själv och om det autonoma körläget kopplas på tänds ett blått sken på bilen ljusramper fram och bak. Konceptet är även utrustad med Nissans system Invisible-to-Visible som gör det osynliga synligt och som presenterades under CES-mässan i Las Vegas.

Men konceptet handlar såklart mycket om design. Självmordsdörrar, avsaknad av B-stolpe och fyrkantig ratt höjer inte ett ögonbryn längre men det gör säteskonfigurationen 2+1 med vräkigt baksäte för en passagerare men som med uppfällda armstöd ger mer plats. Som brukligt med elbilskoncept så har IMs ett luftigt inre.

Foto: © 2019 Nissan

Utvändigt har den klassiska sedanprofilen raderats och IMs liknar mest en mer rejäl/klumpigare fyrdörrarscoupé, eller kanske en smidigare suvcoupé? God aerodynamik har varit i fokus. I fronten syns flärpar som leder luftströmmar ut längs karossidorna och bilen saknar såväl dörrhandtag som ytterbackspeglar.

Det tidigare koncepten IDS och IMx har gett föraningar om framtida versioner av modellerna Leaf och Qashqai

. Vad ska IMs ge oss en föraning om… en ny Primera?

https://youtu.be/0NSf5PJklfA