Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Nissan Leaf kommer bli mer lik en Juke, i alla fall till storleken.
Nissan Leaf kommer bli mer lik en Juke, i alla fall till storleken.
Nissan Leaf kommer bli mer lik en Juke, i alla fall till storleken.
Nissan Leaf kommer bli mer lik en Juke, i alla fall till storleken. Foto: Nissan / Richard Parsons

Nissan Leaf blir crossover-suv

Nissans succé-elbil Leaf ska transformeras från halvkombi till crossover-suv. Det har märkets chef i Europa bekräftat.

Nyligen bekräftade Guillaume Cartier, Nissans chef i Europa, att Leaf i sin tredje generation ska bli den nya crossover-modellen för märket. Den ska byggas vid fabriken i Sunderland i Storbritannien, det skriver brittiska sajten autocar.co.uk.

Planerna om att bygga en ny crossover som en del av en stor investering på 11 miljarder kronor i Sunderland-anläggningen meddelades redan i juli i år. Anläggningen ska som bekant bli en så kallad gigafabrik. Redan i juli spekulerades att den nya modellen skulle ersätta dagens version av Leaf, vilket nu alltså ska bli verklighet.

Den nya crossover-modellen ska baseras på Renault-Nissan-Mitsubishi Alliances så kallade CMF-EV-plattform för elbilar och beräknas börja produceras 2025.

Nissan gillar elektrifierade crossovers, då Leaf-ersättaren kommer bli den femte i syskonskaran som i övrigt består av Juke, Qashqai, kommande Ariya och X-Trail.

– Vi kommer att vända oss till alliansen (Renault-Nissan-Mitsubishi, reds. anm.) för ett komplett sortiment och drivlinor. Ett ämne som fortfarande är öppet är ersättaren i Micra-storlek. Huvudpunkten är hur vi erbjuder något från alliansen med Nissan-märket, säger Guillaume Cartier.

Nissan förväntar sig att 80 procent av märkets försäljning kommer att vara helelektriska bilar 2030.