Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nissan Leaf som rallybil

Nissans elbil Leaf lämnar storstaden för vildmarken. Sluta skratta… den ska ta sig an en tävling på 1 600 mil.

Nissan Leaf är något som de flesta förknippar med storstaden men nu är elbilen ett ämne för rally. Och vi pratar inte om någon sprintsträcka utan en tävling på 1 600 mil, från Storbritannien till Mongoliet.

Det är den brittiska trimfirman RML Group som kalibrerat bilen som döpts om till Leaf AT-EV (All Terrain Electric Vehicle). Bilen baseras på en standardversion av Leaf med en batterikapacitet på 30 kWh vilket ger en teoretisk räckvidd 25 mil på en laddning.

Bilen har dock ändrats på en del andra punkter för att mäkta med resan. Nya fälgar med smalare däck har monterats liksom flätade bromsslangar, stänklappar och en sex millimeter tjock skyddsplåt i aluminium under bilen. På taket finns en ett takräcke med extraljus av LED-typ som ger 16 400 lumen.

Invändigt har en hel del lyfts ut och bilens vikt har därmed sjunkit med 32 kg. Brandsläckare och första hjälpen-utrustning är självklart på plats.

Som du säkert förstår så är rallyt inte en regelrätt tävling utan att betrakta som en välgörenhetstillställning. Reglerna är i huvudsak tre: bilen ska vara liten och enkel (maximal cylindervolym på en liter), de tävlande får inte ha någon sponsor och måste skänka 1 000 pund till välgörenhet. Loppet ska ses som ett personligt äventyr och någon servicebil finns inte tillgänglig.Plug In Adventures heter stallet som kör Nissan Leaf under rallyt och det är första gången en elbil deltar i eventet som startade 2004. Loppet startar söndagen den 16 juli.

https://youtu.be/bbv8mgP8Z-w