Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Inte mycket nytt hos uppdaterade Nissan Leaf.
Inte mycket nytt hos uppdaterade Nissan Leaf.
Inte mycket nytt hos uppdaterade Nissan Leaf.
Inte mycket nytt hos uppdaterade Nissan Leaf. Foto: Sebastien Mauroy / Nissan

Nissan Leaf uppdateras – sista gången?

En av världens mest sålda elbilar, Nissan Leaf, genomgår i vår en uppdatering för att hänga med i svängen i ytterligare några år.

Det är snart tolv år sedan Nissan Leaf dök upp och var då relativt ensam av sitt slag. Elbilar hade inte blivit något var och varannan person pratade om, till skillnad mot hur det ser ut i dag. Leaf blev nästan ett uttryck för hur man tog kampen mot utsläppen, ungefär som Toyota Prius en gång var. Försäljningssiffrorna pekade rakt uppåt och länge var, av förklarliga skäl, Leaf världens mest sålda elbil. Under våren 2020 passerade dock Tesla Model 3 den elektriska japanen som strax därefter nådde en halv miljon sålda exemplar.

2017 presenterades andra generationen Nissan Leaf, en generation som rullade ut på vägarna under inledningen av 2018. Det betyder att nuvarande Leaf nu är fyra år gammal, och i bilsammanhang är det nästan detsamma som att vara lastgammal. Det vet Nissan om som nu väljer att uppdatera modellen. Dock rör det sig inte om någon större uppdatering, det handlar mest om finputsning på ytan.

Foto: Sebastien Mauroy / Nissan

Karossdelarna ser ut som tidigare, i stället har Nissan lagt krutet på nya 16- och 17-tumsfälgar som ska få Leaf att upplevas som sportigare och ”slank svart design som förstärker dess premiumkänsla”. Två helt nya exteriörfärger – Universal Blue och Magnetic Blue – kompletterar uppdateringen som också innefattar Nissans nya logotyp som emblem i grillen, på bakluckan, på ratten och på fälgarna.
Ytterligare en nyhet är att Leaf någon gång under andra halvåret 2022 kan sammankopplas med Amazon Alexa.

Foto: Sebastien Mauroy / Nissan

Nissan skriver att Leaf framöver kommer att erbjudas med två batterialternativ med upp till 38,5 mils räckvidd, vilket samma siffra som tidigare. Batteristorlekarna som finns är 40 samt 62 kWh. Lilla batteriet når upp mot 27 mil per laddning enligt WLTP-körcykelns kombinerade program.

Redan nu går det att beställa uppdaterade Nissan Leaf. Själva lanseringen äger rum i april i år. Instegspriset ligger på 362 400 kronor och ger köparen en Leaf i Visia-utförande med 40 kWh-batteri. Instegspriset för Leaf e+, som 62 kWh-varianten betecknas, ligger på 443 770 kronor. Då är det andra utrustningsnivån, Acenta, som ingår.

Du kanske undrar vad vi syftar på med ”sista gången?” i rubriken? Vi tänker förstås på uttalandet av Nissans Europa-chef som sa att nästa generation Leaf blir en crossover. Frågan är om modellnamnet behålls...