Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nissan RE-Leaf – elbilen för katastrofer

Elbilar kan inte bara lösa transportbehov, de kan också vara användbara vid katastrofer. Det tycker i alla fall Nissan som har tagit fram konceptbilen RE-Leaf – en elbil byggd för att hantera katastrofsituationer.

Det är än så länge bara ett koncept, men med RE-Leaf vill Nissan visa vilken potential elbilar har att hjälpa till i katastrofsituationer. Det handlar främst om att bistå räddningsarbetare med el i områden där elnätet har slagits ut. Nissan hänvisar till en rapport från Världsbanken som visar att olika naturkatastrofer var orsaken till 37 procent av alla strömavbrott i Europa mellan år 2000 och 2017, och att det tar i genomsnitt 24-48 timmar innan elen kommer tillbaka.

Det är under dessa timmar Nissan RE-Leaf ska hjälpa till. Med utgångspunkt i en vanlig Leaf med 62 kWh-batteri har Nissan byggt en konceptbil som ska kunna ta sig fram till katastrofområden. Markfrigången är höjd med 7 centimeter till totalt 22,5, spårvidden har ökat med 9 cm fram och 13 cm bak och undersidan är förstärkt med hasplåtar.

TEST: Nissan Leaf mot BMW i3, Hyundai Ioniq Electric och Renault Zoe

https://youtu.be/DwRvei1JGF0

PROVKÖRNING: Nissan Leaf Nismo RC

När RE-Leaf har tagit sig fram kan den börja erbjuda sin el via flera utvändigt monterade 230-voltuttag. Bilens 62 kWh-batteri ska enligt Nissan räcka för att försörja ett genomsnittligt europeiskt hushåll i sex dagar. Nissan har också räknat på att RE-Leaf utan problem ska kunna driva en elektrisk borrhammare i 24 timmar, vilket sägs dra cirka 36 kWh. Eftersom bilen har flera 230-voltuttag kan den också driva till exempel en byggfläkt och en 100 watt stark LED-lampa samtidigt.