Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nissan säljer sin batteriverksamhet

Nissan har fram tills nu producerat egna batterier till sina elbilar. Men nu säljer man sin batteriproduktion. Köper verksamheten, som bland annat innefattar två batterifabriker, gör kinesiska Envision Group. Nissan ska hädanefter fokusera på att utveckla elbilar, säger tillverkaren i ett uttalande.

Du kanske inte har hört namnet Envision förut, men företaget är en av Kinas ”jättar” när det kommer till vindkraftverk och förnybar energi.

Hur mycket Envision betalat för Nissans batteriverksamhet är inte presenterat, men i köpet ingår Nissans dotterbolag Automotive Energy Supply Corporation, AESC, de båda batterifabriken i Smyrna, USA och Sunderland, England, samt batteriutvecklingsenheterna i japanska Oppama, Atsugi och Zama.

Nissan släpper dock inte Envision helt. I affären ingår det att Nissan hädanefter kommer att äga 25 procent av Envisions nya batteriverksamhet.

Inga av de anställda inom dagens verksamhet kommer att sägas upp, och dess huvudkvarter samt utvecklingsavdelning kommer fortsatt att hålla till i Japan, skriver Nissan i ett pressmeddelande.

Men hur blir det då med batterierna till Nissan Leaf, är det då kanske någon som tänker. Svaret är att Nissan redan skrivit på ett avtal med LG Chem om att köpa litiumjonbatterier därifrån istället.

Batteri till Nissan Leaf.Batteri till Nissan Leaf.Batteri till Nissan Leaf.
Batteri till Nissan Leaf.

Affären mellan Nissan och Envision beräknas att vara klar i mars nästa år.

I ett första steg kommer Nissan att köpa ut NEC Corporations och dess dotterbolag NEC Energy Devices ur AESC. NEC och dotterbolaget äger idag 49 procent av AESC, och båda bolagen har gått med på att sälja sina andelar.

”Den här affären kommer göra det möjligt för Nissan att koncentrera sig på att utveckla och producera marknadsledande elbilar – helt i linje med vår halvtidsplan”, säger Yasuhiro Yamauchi, Nissans chief competitive officer, i ett uttalande.

Nissan jobbar för tillfället efter en strategi kallad M.O.V.E 2022 som bland annat säger att Nissan ska ha sålt en miljon elektrifierade bilar innan år 2022 är över. Som vi rapporterade förra veckan har Nissan planer på såväl elbilar som olika typer av hybrider.

Nissan siktar på att 35 procent av bilarna man säljer i Europa år 2025 ska vara elektrifierade på något sätt.