Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nobe 100 – klimatsmart elbil med retrodesign på tre hjul

En modern elbil i en förpackning som påminner om tider som varit. Nobe 100 är ett estländskt projekt som via crowdfunding snart väntas gå i produktion.

Är du svag för BMW Isetta, gamla Alfa Romeo-frontar och tyst framdrivning via elmotorer? Då kanske det nystartade estländska företaget Nobe Cars, grundat av Roman Muljar, har bilen för dig. De presenterar nu en trehjulig modell kallad Nobe 100 som via en pågående crowdfundingkampanj är tänkt att bli verklighet. En löpande produktion beräknas vara igång senast år 2020. Den som bidrar till insamlingskampanjen, som siktar på max tio miljoner kronor, får sitt exemplar förbokat.

– Vårt mål med Nobe 100 är att skapa något så snyggt att du helt enkelt inte kan motstå det samtidigt som vi gör skillnad i stadstrafiken genom minskade koldioxidutsläpp. Elbilar har kanske inte alltid setts som en modeaccessoar men varför skall man inte kunna kombinera miljömedvetenhet med stil? Vi vill göra elbilen till den coolaste accessoaren du kan ha, säger Roman Muljar grundare och vd på Nobe Cars.

Förutom att vara utsläppsfri vid drift ska Nobe 100 dessutom vara tillverkad av 100 procent återanvändbara eller återvinningsbara delar.

Bilen har två batterier där det ena driver elmotorerna som i sin tur driver respektive hjul och där det andra driver bilens olika elektriska system, så som ljus, radio, luftkonditionering med mera.

Nobe 100 rymmer förare och två passagerare, har en toppfart på 110 km/h och en räckvidd som uppges till 22 mil. Bilen är avsedd främst för stadstrafik och trehjulskonfigurationen sägs ge modellen en överlägsen svängradie. Framkomligheten beskrivs som näst intill motorcykellik.

I nuläget har 17 personer bidragit till crowdfundingkampanjen

 som nått upp till 16 procent av målet om max tio miljoner kronor. Återstår att se om de når målet och vi får se Nobe 100 på våra gator, och visst hade bilen varit ett trevligt inslag i stadstrafiken.

https://youtu.be/tF7co276gaY