Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Norge först i världen med elbilsmajoritet

Elbilslandet nummer ett har blivit allt mer elbilsbefäst. När statistiken för år 2020 sammanställts står det klart att mer än hälften av alla nya bilar i Norge är eldrivna. Allra bäst gick det för Audi.

54 procent. Så stor andel av de nyregistrerade bilarna i Norge i fjol var helt eldrivna. Det innebär att Norge, som första landet i världen, köper fler elbilar än förbränningsmotorbilar. Norges elbilsförsäljning utgör hela tio procent av EU:s totala elbilsförsäljning. Elbilsandelen sett över hela EU uppgår till fyra procent.

Elbilsförsäljningen i Norge har ökat kraftigt jämfört med år 2019 då andelen var 42 procent. Än mer anmärkningsvärt blir ökningen jämfört med 2010, då elbilarna stod för endast en procent av nybilsförsäljningen. Under samma period har dieselbilarna rasat från att ha 76 procent av marknaden, till endast 8,6 procent.

Märket som gläds allra mest åt den norska elbilsboomen är Audi. Audi e-tron och e-tron Sportback toppade försäljningsstatistiken 2020 med 9 227 bilar. Tesla Model 3 blev tvåa med 7 770 bilar och Volkswagen ID.3 tog tredjeplatsen med 7 754 sålda bilar.

Norges mål är att det inte ska säljas några bensin- eller dieselbilar i landet år 2025, och inget tyder på att ökningen kommer att avta. Norges kraftiga subventioner av elbilar finns kvar och marknaden fylls på med efterlängtade modeller som Ford Mustang Mach-E, Volkswagen ID.4, Skoda Enyaq och BMW iX3.