Foto: Patrik Lindgren / Expressen Lifestyle

"Normal" Ford Puma EV kommer 2024

Med Fiesta borta blir Puma Fords minsta modell. En eldriven version kommer 2024, men förvänta dig inga konstigheter.  

Tidigare i år blev det klart att småbilen Fiesta går i graven nästa år. I stället kommer Ford att satsa sina kort på ett annat, inte fullt lika klassiskt, modellnamn: Puma. Namnet återlanserades 2019 på en crossover efter att ha funnits på en liten coupé åren 1997–2001.

För Auto Express har Tim Slatter från Ford Storbritannien bekräftat att Puma kommer som renodlad elbil 2024. Elversionen kommer att byggas på samma plattform, Global-B, som dagens Puma men låna drivlina från den eldrivna versionen av transportbilen Ford Transit Courier. Några specifikationer eller prestanda nämner han dock inte.

Puma längst till vänster i Fords nya satsning på fyra eldrivna personbilar. Foto: Ford

Puma EV, som bilen kallas för i dagsläget, kommer att fortsätta i samma bana som modellen Puma stakat ut, enligt Tim Slatter. Några utsvävningar bara för att det handlar om eldrift är med andra ord inte att vänta.

Med Fiesta borta 2023 blir Puma märkets minsta modell och kommer alltså med eldrift året därpå. Samma år ska Ford lansera en större eldriven crossover som till skillnad från Puma EV ska baseras på Volkswagens elbilsplattform MEB. Den elbilen tar också över Fiestas produktionsband i fabriken i Köln. Puma EV ska tillverkas i rumänska Craiova.