Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Teknikens Värld kan det mesta när det kommer till bil och begagnat.
2 AV 2
Foto: Audi

NSU återuppstår som sportig elbil

Audi firar 150 år i Neckarsulm med ett elbilskoncept som har former och namn från förr. 

Minns du märket NSU? Nu har märket återuppstått om än inte i bilhallen så i alla fall som en konceptbil. Det är modellen Prinz 4, tillverkad mellan åren 1961 och 1973, som stått som förebild när åtta lärlingar hos Audi plockat fram bilen EP4 – en hyllning till koncernens 150-åriga närvaro i staden Neckarsulm.

E i modellnamnet står så klart för elektrifiering och bak i bilen, precis som i ”originalet” hittar vi motorn. En 240 hästkrafter stark elmotor, hämtad från en Audi e-tron från 2020, har ersatt den 30 hästar starka tvåcylindriga bensinmotorn som vi tidigare känner från Prinz 4. Notera att huven står på glänt som på gamla tiders prestandaversion Prinz 1000. Ett batteri från en Audi Q7 laddhybrid har ersatt bränsletanken fram.

1 AV 2
Foto: Audi
2 AV 2
Foto: Audi

All teknik vilar på en kortad Audi A1 som även lånat ut hjulaxlar och bromsar. Karossen är dock en riktig Prinz från 1971 – ordentligt rostlagad och breddad.

Någon serieproduktion talas det emellertid inte om, det hela är ett lärlingsprojekt och det är inte bara hantverket som har varit i fokus. 

– När det gäller EP4 var tiden knapp och visionen ambitiös. Det är fantastiskt att se hur lärlingarna har vuxit med sin uppgift och vilket steg i utvecklingen de har gjort som ett lag, säger Timo Engler, utbildningschef för fordonsteknik och logistik.

Foto: Audi

NSU grundades 1873 och tillverkade cyklar, motorcyklar och senare även bilar. 1969 köptes märket av Volkswagen-koncernen och slog ihop det med Audi. Sista modell med NSU-emblem blev Ro 80 – en bil med wankelmotor som lanserats 1967 och vann utmärkelsen Årets bil i Europa 1968. Tillverkningen lades ned 1977.