Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nu finns det 3,3 miljoner elbilar och laddhybrider i världen

Av närmare 1,4 miljarder rullande bilar i världen är numera cirka 3,3 miljoner av dessa elbilar och laddhybrider.

Antalet laddbara bilar i världen har exploderat på bara några år. Från att under 2010 varit nästan en obefintlig biltyp rullar det i dag omkring 3,3 miljoner elbilar och laddhybrider världen över.

Fjolårets globala försäljningssiffra för elbilar och laddhybrider är ännu inte presenterad, men redan vid utgången av november månad 2017 nådde försäljningen förs första gången upp över en miljoner bilar under ett år. Det kan jämföras med knappt 774 000 elbilar och laddhybrider under helåret 2016 och 546 000 under helåret 2015. Bara fem år tidigare, alltså 2012, låg den globala försäljningen på 134 000 elbilar och laddhybrider.

Ungefär hälften av fjolårets elbilar och laddhybrider såldes i Kina medan ungefär en femtedel såldes i USA. Norge tillhör länderna i Europa där elbilar och laddhybrider säljer allra bäst. Enbart i Norge säljs det fler bilar av de här typerna än i Japan som har nästan 25 gånger fler invånare än vårt västra grannland.

Av de fler än miljon elbilar och laddhybrider som såldes i världen i fjol stod Sverige för (räknat på registreringar under helåret) 4 217 elbilar och 14 645 laddhybrider. Tillsammans utgjorde den svenska försäljningen ungefär 1,5 procent av den globala försäljningen.

Nästa år förväntas det säljas mellan 1,7 och 2 miljoner elbilar och laddhybrider i världen. Med andra ord bör femmiljonersstrecket vara nått om ett år.

I dag rullar ungefär 1,4 miljarder bilar runt om i världen och den årliga försäljningen uppgår till cirka 90 miljoner bilar. Elbilarna och laddhybriderna utgör därmed ungefär 0,25 procent av världens bilbestånd.