Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Lucid Motors

Nu finns Lucid Air i Europa – går 88 mil i WLTP

Det har tagit längre tid än väntat, men nu har den amerikanska elbilen Lucid Air börjat levereras i Europa. Det innebär också att den har testats i WLTP-körcykeln, och räckviddssiffran är imponerande.

Kunder i Nederländerna och Tyskland är först i Europa att få sina bilar levererade av Lucid Motors. Efter flera förseningar har Lucid Air nu börjat levereras i Europa, först ut är toppversionen Dream Edition som kommer i två utföranden.

Ingen av dem är särskilt svag, men Lucid Air Dream Edition Performance är starkast med 1 126 hästkrafter ur de två elmotorerna. Den kan ta sig från 0–100 km/h på 2,5 sekunder. Dream Edition Range med 946 hästkrafter, är lite långsammare, den behöver 2,8 sekunder för att nå 100 km/h, men har i stället längre räckvidd.

I och med att Lucid Air nu finns i Europa har den klassats i WLTP-körcykeln. Siffrorna därifrån är imponerande. Dream Edition Performance har en WLTP-räckvidd på 799 kilometer, medan Dream Edition Range har en räckvidd på hela 883 kilometer. Närmaste konkurrenten Tesla Model S Plaid har en WLTP-räckvidd på 600 kilometer. Båda versionerna av Lucid Air Dream Edition har 900 volts systemspänning och ska kunna ta emot laddning med effekter över 300 kilowatt.

Dream Edition-bilarna byggs endast i begränsade upplagor och när det blir dags för leveranser till Sverige (exakt när återstår att se) är det de lägre utrustade versionerna Pure, Touring och Grand Touring som är aktuella. 

Lucid Air byggs i Lucid Motors hittills enda fabrik, Arizona i USA. En andra fabrik, i Saudiarabien är planerad, vilket kan tyckas vara en udda placering, men Saudiarabiens PIF (Public Investment Fund) är en av Lucid Motors största aktieägare. Fabriken i Arizona har inte lyckats skala upp produktionen så snabbt som det var tänkt. Målet var att bygga 20 000 bilar i år, men nu är målet nedskrivet till 6 000 bilar.