Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Tesla

Nu har Tesla 500 Supercharger-laddstationer i Europa

Efter sex år är Tesla nu uppe i hela 500 stycken laddstationer, så kallade Supercharger-stationer, runt om i Europa. Den 500:e stationen är placerad i London och är inledningen på Supercharger V3-standardens utbredning utanför Nordamerika.

Det hela började i Norge 2013. Där och då installerade Tesla sin första Supercharger-laddstation på den europeiska kontinenten. Efter Norge fick, under samma år, Tyskland och tre andra europeiska länder sina första Supercharger-laddstationer. 2014 var det bland annat Sveriges tur att få sin första station. I dag finns det 37 laddstationer i Sverige, från Löddeköpinge i söder till Puoltikasvaara (sju mil sydost om Kiruna) i norr.

En av de åtta Supercharger V3-laddarna på Park Royal-laddstationen i London.En av de åtta Supercharger V3-laddarna på Park Royal-laddstationen i London.En av de åtta Supercharger V3-laddarna på Park Royal-laddstationen i London.
En av de åtta Supercharger V3-laddarna på Park Royal-laddstationen i London. Foto: Tesla

I slutet av juni i fjol skrev vi om att Tesla invigde sin 400:e Supercharger-station. Nu, nästan exakt ett och ett halvt år senare, inviger man i dag sin 500:e station. Denna nya station är placerad vid Teslas servicecenter i Park Royal i London. Det som är unikt med denna station är att den är första europeiska Supercharger-station med nya Supercharger V3-standarden, det vill säga med betydligt högre laddeffekter på upp till 250 kW (kilowatt). Supercharger V2-laddarna som europeiska Tesla-förare hittills har använt ligger på 150 kW efter att i början av hösten 2019 ha skruvats upp från 120.

Nordamerikanska Tesla-förare har kunnat ladda sina bilar med den högre effekten (250 kW) sedan tidigare i år.

LÄS MER: Tesla har bästa fyrhjulsdriften

Foto: Tesla

Supercharger-laddstationen i Park Royal har åtta Supercharger V3-laddare vid sidan om åtta Supercharger V2-laddare.

V3-laddarna i Europa stödjer CCS-kontaktstandarden men är tillgängliga för alla Tesla-bilar. Model 3 har CCS-kontakt, medan nyare Model S och Model X kan "CCS-ladda" med hjälp av en adapter. Äldre årgångar av de båda sistnämnda modellerna måste modifieras för att kunna ladda med CCS-adapter.

TEST: Tesla Model 3 Long Range mot Audi e-tron och Mercedes EQC

Tesla Model 3 har haft laddkontakt enligt CCS-standarden sedan modellen kom till Europa. Numera har även Model S och Model X möjlighet till laddning via CCS via adapter. Äldre modellversioner (innan 1 maj 2019) måste dock anpassas för att kunna hantera adaptern.Tesla Model 3 har haft laddkontakt enligt CCS-standarden sedan modellen kom till Europa. Numera har även Model S och Model X möjlighet till laddning via CCS via adapter. Äldre modellversioner (innan 1 maj 2019) måste dock anpassas för att kunna hantera adaptern.Tesla Model 3 har haft laddkontakt enligt CCS-standarden sedan modellen kom till Europa. Numera har även Model S och Model X möjlighet till laddning via CCS via adapter. Äldre modellversioner (innan 1 maj 2019) måste dock anpassas för att kunna hantera adaptern.
Tesla Model 3 har haft laddkontakt enligt CCS-standarden sedan modellen kom till Europa. Numera har även Model S och Model X möjlighet till laddning via CCS via adapter. Äldre modellversioner (innan 1 maj 2019) måste dock anpassas för att kunna hantera adaptern.

De 500 Supercharger-stationerna i Europa breder ut sig över 24 olika länder. Totalt rör det sig om över 4 700 Supercharger-laddare, ungefär 1 500 fler än för ett och ett halvt år sedan.

Största stationen finns i norska Nebbenes där inte mindre än 44 laddare sticker upp ur marken, 20 fler än på Sveriges största station som finns i Tanum. I Sverige är totala antalet Supercharger-laddare över 400 stycken, fördelade över, som ovan nämnt, 37 stationer.