Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nu i Sverige: vi har åkt i nya Lynk & Co 01 – virtuellt

Volvosyskonet Lynk & Co börjar äntligen sälja bilar i Sverige och Europa.

De första kunderna ska få sina bilar i dagarna.

Lynks Cecilia Hedlund tog med Teknikens Värld på en kort provtur – virtuellt.

För 5 500 kronor per månad kan du få tillgång till nya Lynk & Co 01. Volvosyskonet har öppnat dörren till sina klubbar och försäljning på internet. I priset ingår den delningsstjänst som gör att du kan börja sälja tillgången till ”din” bil.

I väntan på riktiga bilar att provköra tog Lynk & Co:s pr-chef Cecilia Hedlund med oss på en provtur runt Lynk:s huvudkontor i Göteborg. Cecilia körde och berättade och vi hängd med via uppkopplade kameror. 

Uppdaterad version

01 har uppdaterats jämfört med den bil som vi tidigare provkört. Grill och lampor har fått ny design och framför allt inredningen har fått sig en rejäl översyn med större bildskärm och nya material. Stolarna är gjorda i materialet econyl som är återvunnen plast. 

Lynk & Co tar en egen position i bilvärlden med sin fasta månadskostnad och få val. I Sverige kan du välja mellan två färger, blå eller svart, och två drivlinor, hybrid eller laddhybrid. All tänkbar utrustning ingår och det finns inga övriga tillval. 

Cecilia Hedlund kör laddhybriden som när vi startar visar på en räckvidd på el på strax över sex mil. Drivlinan känner vi igen från Volvos modeller och 01:ans systerbil är som bekant Volvo XC40. Det betyder att det kan dyka upp en eldriven 01:a lite längre fram.

Lynk & Co:s egen bildelningstjänst ingår och betyder att du kan dela bilen med andra medlemmar i Lynk-klubben. 

– Du bestämmer själv priset för delningen och kan dela med till exempel din familj, din bostadsrätt eller med vem som helst. Du väljer, berättar Cecilia Hedlund.

Ta en selfie

Bildelningen kan bli ett bra alternativ för större bilpooler och företag. Anställdas tjänstebilar kan delas under semestern och flexibla avtal utan bindningstid gör det enkelt att använda bil bara under kortare perioder eller att flytta bilar mellan anställda.

– Privatpersoner som vet att de behöver en bil under en speciell period kan teckna ett avtal på en månad och sedan avsluta det. Vi satsar på maximal flexibilitet, berättar Cecilia Hedlund.

Lynk & Co är utrustad med en så kallad ”journey cam” där du kan ta bilder på dig själv vid ratten eller framåt på trafiken. En smart funktion är också direkt feedback till tillverkaren där du kan spela in ett meddelande som överförs till utvecklingsavdelningen. 

Lynk & Co har öppnat en klubb i Göteborg och börjar plocka in medlemmar. Fler klubbar ska öppna runt om i Europa och i framtiden.

Kommer det att bli lägre pris om jag vill teckna ett avtal på en äldre 01?
– Vi får se, det är något vi får titta närmare på. Just nu är alla bilar nya och priset är 5 500 kronor per månad där allt ingår.

Cecilia Hedlund parkerar Lynk & Co 01, kliver ur och hinner visa den nya grillen och de nya lamporna innan kamerorna släcks. Vi hoppas få köra 01 på riktigt inom kort och ser fram emot både kommande dueller och tester med det senaste från Volvosyskonet.