Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nu kan du köra gamla folkabussen på el

Miljöpartiet föreslår stöd för att konvertera gamla bensinbilar till etanol. Men varför inte gå hela vägen till el? Här har EV West plockat drivlinan från e-Golf till Volkswagen-bussen Typ 2.

Jaguar byggde om en E-Type lagom till prins Harrys bröllop med Meghan Markle. Och nu hänger fler och fler på trenden att bygga om gamla klassiska bilar till eldrift. Konverteringsspecialisten EV West har byggt om den fina VW-bussen Typ 2 för eldrift och bilen ställs just nu på Petersens Automotive Museum i Los Angeles. Det är en Volkswagen Typ 2 från 1972 som används och eldrivlinan kommer från Volkswagen e-Golf från 2017.

– Deras passion för klassiska bilar och förnybar energi passar perfekt för att se om det går att bygga en elbil på Typ 2 och använda elmotor och batteri från en e-Golf, kommenterar Mathew Renna från Volkswagen Nordamerika valet av EV West för det spännande projektet.

Elmotorn i e-Typ 2, eller e-Bus som de valt att kalla bygget, passar bra i samma utrymme där den fyrcylindriga luftkylda bensinmotorn på 60 hästkrafter var monterad. Elmotorn är på 100 kW (136 hk), transmission och onbordladdare får också plats bakom huven.

Designen har inte förändrats då batteriet, som är på 35,8 kWh, har placerats i en brandsäker låda under framsätet och där den tidigare bränsletanken satt. Den långa växelspaken är kvar men reglerar nu back, parkering, körläge samt de olika lägena för energiåtervinning, precis som i e-Golf. I instrumentpanelen finns en bildskärm som visar bland annat batteristatus.

– Det är spännande att vara med i det här projektet. Att slå ihop en historisk bil från ett ikoniskt bilmärke med teknik från i dag är ett av många sätt där vi kan nå en mer hållbar framtid samtidigt som vi också njuter av vårt gamla bilarv, säger EV West vd Michael Bream.

e-Bus är målad i Kansas beige och pastellvitt och bilen finns på Petersen-museet från och med den 21 november 2019.

Volkswagen har tidigare aviserat att de vill bygga en helt ny VW-buss inom ramen för elbilsfamiljen ID, kallad ID.Buzz men i väntan på den kan den här klassiska bussen vara ett alternativ. Volkswagen har också visat en skåpbil ID. Buzz Cargo men då med den helt nya eldrivlinan som utvecklats till ID-bilarna. Volkswagen har också visat en eldriven "Bubbla" kallad e-Käfer och det ryktas att det ska komma en eldriven Porsche 356 inom kort. Även Aston Martin och Mini har låtit konvertera några av sina mest klassiska modeller.

När kommer Volvo- och Saab-entusiaster i Sverige hänga på den här trenden? Och vilken klassisk svensk bil skulle du vilja se som elbil?