Foto: Xpeng Motors

Nu kommer Xpeng P7 till Sverige

Efter MG kommer nu ett andra kinesiskt bilmärke till Sverige. Till våren 2022 börjar elbilen Xpeng P7 säljas i Sverige, med en räckvidd på 53 mil.

Efter kinesiska MG:s försäljningsframgångar i Sverige kommer nu ett andra, nystartat elbilsmärke från Kina. Xpeng Motors grundades så sent som 2015 och nu står deras eldrivna sedanmodell P7 redo att börja säljas på svenska marknaden.

Xpeng ska öppna lokala kontor i Sverige, Norge, Danmark och Nederländerna och lokala hemsidor finns redan. Det finns dock ännu ingen information om Xpeng har tecknat avtal med någon återförsäljare eller om bilarna ska säljas direkt via hemsidan. Det finns heller ingen närmare information om exakt när Sverigelanseringen sker.

Det finns heller inget svenskt pris på Xpeng P7 och informationen på den svenska hemsidan är knapphändig, men på Xpengs internationella hemsida kan vi se att P7 är 488 cm lång, 189 cm bred och 145 cm hög. Den är alltså lite mindre än Tesla Model S som blir en av de främsta konkurrenterna.

1 AV 2
Foto: Xpeng Motors
2 AV 2
Foto: Xpeng Motors

Xpeng P7 byggs på en plattform som kallas SEPA och den är förberedd för att kunna ta emot mjukvaruppdateringar trådlöst som utöver mediasystemet även påverkar delar av drivlinan. Batteripaketet sitter i golvet och det finns en elmotor fram och en bak. Total effekt är 430 hästkrafter och 0-100 km/h ska gå på 4,5 sekunder. Batterikapaciteten är 80 kWh och räckvidden enligt WLTP-körcykeln är 53 mil.

Xpeng grundades av Xia Heng och He Tao, båda tidigare toppchefer inom GAC-gruppen. Styrelseordförande är He Xiaopeng som gjort sig en förmögenhet som grundare av UCWeb och företaget ägs till största delarna av Alibaba, Foxconn och IDG Capital.