Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nu sjunker elbilspriserna i Norge

Norske importören av Nissan sänker priserna på elbilen Leaf i Norge med 48 000 kronor.

Anledningen är ökad konkurrens från andra importörer.

Fler och fler modeller med längre och längre räckvidd. Elbilsmarknaden i Norge har aldrig varit hetare – eller billigare. Nissan har känt av den ökade konkurrensen och sänker priserna på nyligen uppdaterade elbilen Leaf med 40 000 kronor. En ny Nissan Leaf kostar nu från 239 900 norska kronor. Konkurrensen kommer i dag främst från Volkswagen e-Golf, 284 900 kronor och nya Peugeot e-208 som du kan köpa för 264 000 norska kronor.

– Ökad konkurrens på elbilsmarknaden gör att vi sänker priset med 48 000 kronor på Leaf. Vi är glada för att vi kan glädja kunderna med ett fint erbjudande, säger Knut Arne Markussen, Nissans kommunikationschef i Norge, till sajten dinside.no

LÄS MER: Tyskland före Norge – ny elbilsetta

Av Nissans försäljning i Norge står elbilarna i programmet för 80 procent. I maj visas Nissans nya suv, en bil som kommer att börja säljas i Norge före årsskiftet.

Enligt de norska importörerna var det Tesla som satte igång priskriget i Norge då de satte ett pris på 399 000 kronor på Tesla Model 3. Teslas billigaste elbil körde rakt upp i toppen av försäljningsstatistiken i Norge. BMW svarade med ett pris på 375 000 kronor på nya i3, jämfört med ett tänkt pris på 430 000 kronor. Volkswagen hängde på och pressade ner priserna på sin e-Golf med 40 000 kronor för att smita under 300 000 kronorsgränsen. Och nu kommer en prisjustering från Nissan för att hänga med i utvecklingen.

LÄS MER: Dacias billiga elbil kommer 2021

Flera importörer försöker också möta ett ökat utbud av elbilar och framför allt då från nya Volkswagen ID.3. Den nya folkelbilen från Volkswagen börjar säljas till sommaren med ett pris på 340 000 kronor för versionen som har en räckvidd på cirka 42 mil på en laddning.

Möjligen kan begränsningen att ID.3 iver sig har dragkrok eller kan förses med takbox vara ett problem i Norge. Volkswagen har tagit emot flera tusen order på ID.3 redan och VW-importören förutspår att hela 73 procent av alla Volkswagen som säljs nästa år i Norge är elbilar.

Opel e-Corsa, Peugeot e-2008, e-Mini, Tesla Model Y och Skoda iV är ytterligare några elbilsmodeller som kommer att pressa priserna i Norge. Volvo ska också slå sig in på elbilsmarknaden i Norge. Nya XC40 Recharge har fått ett bra mottagande redan med cirka 5 000 norrmän som ställt sig i kö för att få köpa bilen.