Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Storuman Energi

Nu ska laddstationer bli vackra också

Laddstationer för elbilar kan beskyllas för mycket, men knappast för att vara estetiskt attraktiva. Men det ska det bli ändring på. Åtminstone i Storuman. 

Laddstationer är funktionella och väldigt välkomna när man som vägfarare börjar få slut på kräm. Men har du någon gång stött på en laddstation som varit vilsam för ögat? Inte? Det vill Storuman Energi ändra på. Företaget ska nämligen bygga vad man kallar för Sveriges vackraste laddstation. 

Den norsk-svenska koncernen där Storuman Energi ingår har etablerat ett flertal liknande stationer, som kombinerar elbilsladdning med trevliga upplevelser, i Norge. Laddstationen kommer byggas i Storuman centrum och har ritats av Tanken Arkitektur med ”hållbarhet och design i åtanke”.

Stationen blir Storuman Energis första i Sverige. Den kommer ha plats för åtta fordon och kan få en laddkapacitet på 180 kilowatt. Placeringen blir naturskönt med utsikt längs Blå vägen, som sträcker sig från Mo i Rana i Norge till Pudozj i Ryssland. 

– Samtidigt som vi bidrar till fossilfri omställningen ser vi ingen anledning att bygga elbilsladdare som ser ut som en tråkig bensinpump. När vi ändå skapar ny infrastruktur vill vi också att det ska se tilltalande ut och bidra positivt till den miljön vi bygger i, säger Måns Borgström, vd på Storuman Energi, i ett pressmeddelande. 

Laddstationen planeras stå färdig sommaren 2023.