Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Nya bZ4X är den första av totalt sju elbilar från Toyota.
Nya bZ4X är den första av totalt sju elbilar från Toyota.
Nya bZ4X är den första av totalt sju elbilar från Toyota.
Nya bZ4X är den första av totalt sju elbilar från Toyota. Foto: Toyota

Nu ska Toyota elektrifiera – ny elbil och fler hybrider

Toyota rullar fram nya elbilen bZ4X.

Men det är bara början på en våg av bZ-bilar från Japan.

Toyota satsar också på tillförlitlighet och garanterar att batteriet håller i en miljon kilometer.

Enligt Toyotas chef i Europa, Matt Harrison, var det alltid en fråga om när och aldrig om Toyota skulle bygga en elbil med energilagring i batterier. Och när nu Toyota kommer med nya bZ4X sker satsningen med full kraft.

Toyota har skapat märket bZ för sina elbilar och efter bZ4X  ska det komma ytterligare sex modeller. Toyota ska fortsätta och utöka samarbetet med Subaru, Suzuki och Daihatsu och dela med sig av sin plattform eTNGA. 

Lite lätt irriterat konstaterar Matt Harrison att Toyota minsann har 25 års erfarenhet av att bygga bilar med energi i batterier och det är den kunskapen och de erfarenheterna som nu ska komma Toyotas elbilskunder tillgodo.

Toyota köper nu batterier från kinesiska CATL till bZ4X men har byggt in eget övervakningssystem för att se till att batteriet inte överhettas vid körning eller laddning. Hanteringen av batteriet och energi in i och ut ur batteriet är så bra att Toyota garanterar att batteriet håller sin prestanda i upp till en miljon körda kilometer.

Solid state i hybridbilar

Lång garanti på batteriet ser Toyota som ett viktigt säljargument för att övertyga kunder som kanske annars inte vågar satsa på en elbil.

Toyota utvecklar också framtidens elbilsbatterier och lovar att både kostnaden och energikonsumtionen ska minska med 30 procent på kort tid. I slutet av 2020-talet tror Toyota att batterikostnaden – som är den viktigaste vid produktionen av en elbil - har halverats jämfört med i dag.

Redan i dag genomför Toyota tester med den nyare typen av solid state-batterier men först i slutet av 2020-talet väntas den tekniken vara mogen för storskalig produktion. Då ska bilarna både gå längre på varje laddning och laddas snabbare.

– Vi anser också att solid state-batterierna först kommer att sitta i våra hybridbilar. Det kanske är överraskande för många men där kan vi få större användning av tekniken, säger Toyotas utvecklingschef i Europa, Gerald Killmann.

En enda batteristorlek

De kommande bilarna i bZ-familjen väntas bli mindre än suven bZ4X och vi kommer även att få se lite enklare modeller. I bZ4X har Toyota valt att satsa på en batteristorlek men den strategin kan komma att ändras. Enligt Toyota var det av kostnadsskäl som man valde bort snabbare laddning än 150 kW. 

– Vi ville ha ett enklare erbjudande till att börja med, förklarar projektledaren Andrea Carlucci,

– Snabbare laddning hade krävt 800 voltsystem vilket kostat mer pengar. Just nu anser vi att 150 kW räcker för den laddinfrastruktur som finns.

Toyota poängterar flera gånger att det inte alltid är bättre med större och större batterier. Istället handlar det om rätt batteristorlek till rätt användning.

– Det handlar om vad du får tillbaka på din investering. Om vi monterar ett för stort batteri i en elbil eller en laddhybrid så kommer den bilen att åka runt med en kapacitet som inte används. Det är inte hållbart, säger Killmann.

Ni har 9,7 mils räckvidd i er nya laddhybrid från Lexus, ska vi alltså se det som ett slags tak för laddhybrider i framtiden?
– Det får kunden bestämma. Återigen handlar det om att utnyttja batterierna på bästa och effektivaste sätt.

Nya plattformen eTNGA ska klara flera olika storlekar på bilar och även flera olika batteristorlekar. Batteriet är placerat i golvet enligt gängse standard numera. Det kommer att erbjudas både två- och fyrhjulsdrivna bilar. För bZ4X poängterar Toyota de fina terrängegenskaperna som de menar är i klass med prestandan i en Toyota Land Crusier. Energi- och temperaturhanteringen av batterier ska också ge väldigt bra prestanda från batteriet i både varmt och kallt klimat.

Batteriet i bZ4X är på 71,4 kWh vilket ger en räckvidd på cirka 45 mil. Elbilen kan parkeras utan att föraren sitter i bilen och Toyota har också utvecklat en ny styrning där ratten inte är fysiskt sammankopplad med hjulen. Steer-by-wire ska ge en snabbare och mer direkt styrning. bZ4X kan förses med solpaneler på taket som ska ge ytterligare 180 mils räckvidd under ett år. Toyota ser Volkswagen ID.4 och Hyundai Ioniq 5 som de största konkurrenterna.