Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Monta

Ny app för alla laddstolpar

En ny app ska erbjuda elbilsladdning på samtliga laddstationer – oavsett ägare.

Start up-företaget Monta har lanserat en app för laddning av elbilar. Appen bygger på en lösning som samlat alla laddstationsägare till en tjänst, det gäller allt från stora laddföretag, hotell och föreningar till privatpersoner.

I dag finns många olika appar och många säger sig fungera bättre än andra, men målet för Monta är att förenkla vardagen för alla elbilsägare ytterligare. Genom att samla ägare av olika storlekar och elbilsförarna på samma plattform vill företaget göra laddstationer mer tillgängliga och mer lönsamma att investera i.

Stora och välkända operatörer av laddstationer får tillgång till en större marknadsplats med fler kunder, menar Monta. Och nu ska också mindre ägare, så som privatpersoner och hotellkedjor, för första gången kunna öppna sina stationer och sälja el till elbilsförare.

Casper Rasmussen, vd och medgrundare av Monta.Casper Rasmussen, vd och medgrundare av Monta.Casper Rasmussen, vd och medgrundare av Monta.
Casper Rasmussen, vd och medgrundare av Monta. Foto: Monta

– Sverige ligger långt fram i elbilsomställningen, men liksom på andra marknader bromsas utvecklingen av bristfällig infrastruktur. Samtidigt som det finns för få laddstolpar finns det mängder av olika appar att hålla reda på, vilket försvårar elbilsägandet. Det gör Sverige till en perfekt tillväxtmarknad för Monta, säger Casper Rasmussen, vd och medgrundare på Monta.

LÄS OCKSÅ: Så mycket kostar det att ladda elbilen 

I Sverige rullar ungefär 250 000 laddbara bilar, men det finns endast 13 000 publika laddstationer, vilket är alldeles för få enligt M Sverige. Monta menar att deras mjukvara administrerar prissättning, tillgång, betalning och elanvändning. Tjänstens algoritm möjliggör att laddningen kan ställas in så att den sker när det är lägst pris eller då tillgången på grön el är som störst.

1 AV 4
Foto: Monta
2 AV 4
Foto: Monta
3 AV 4
Foto: Monta
4 AV 4
Foto: Monta

– Genom att öppna upp existerande laddstolpar för fler blir det enklare att välja en elbil och när incitamenten för att äga laddningsstationer ökar kan fler investera och bygga ut infrastrukturen, säger Casper Rasmussen.

Montas mål är att ha 10 000 laddstationer och en fjärdedel av alla elbilsförare anslutna till sin tjänst vid slutet av 2022. Appen är gratis och finns för iPhone, Android och som webbapp.

Om Monta

Monta är en plattform som hjälper installatörer och operatörer av laddstolpar att hantera stationerna och dess användare. Via appen kan de bestämma vem som får ladda, när och till vilket pris. Plattformen hanterar även betalning. Monta kan också användas av företag och bostadsrättsföreningar.

 

Programvaran fungerar med över 20 tillverkare av laddstationer.