Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Citroën

Ny Citroën C3 kommer som billig elbil

Med en ny eldriven C3 ska Citroën ta sig an kinesiska uppstickare.

Citroën C3 – en billig liten bil. Så är vi vana att summera modellen som kom 2002 och sedan 2016 är inne på sin tredje generation. Snart kommer vi även att kunna lägga till ”eldriven” i summeringen. En ny C3 ska lanseras med en prislapp i Frankrike på under 25 000 euro – 300 000 kronor.

Nya eldrivna C3 kommer inte att baseras på samma CMP/e-CMP-plattform som koncernens andra elbilar i klassen från Opel och Peugeot. I ställer ska den bygga på plattformen Smart Frame, en förenklad version av tidigare nämnda plattform, som i dag finns på bilar i Indien och Sydamerika.

Foto: Citroën

Bilen kommer ha samma mått som dagens C3 och ta sig över 30 mil på en laddning, har Thierry Koskas bekräftat i flera media. Bilen ska liksom dagens C3 byggas i Slovakiska Trnava där även Peugeot 208 byggs.

Den nya billiga eldrivna C3:an kommer som en reaktion på de många kinesiska elbilar som nu tar marknadsandelar i Europa. Trots prislappen ska nya eldrivna C3 ha komfort och teknik som dagens europeiska kunder väntar sig.

Foto: Citroën

– Det är en utmaning, men vi måste svara. Vi kan inte bara sitta och se tåget åka förbi. Kan vi konkurrera med dem om produktionskostnader?, säger Thierry Koskas.

I Indien säljs i dag en eldriven C3, ë-C3 på bilderna här, men det är osäkert hur mycket den har gemensamt med den version som är aktuell för Europa. Bilen ska visas upp senare i år och komma ut på marknaden 2024.