Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: K. Tschovikov / Mercedes-Benz AG

Ny eldriven Mercedes CLA kommer 2024

En ny CLA är att vänta från Mercedes 2024. Modellen blir först ut med ny plattform för både el- och förbränningsmotorer.

EQS och EQE. Nya tidens eldrivna bilmodeller från Mercedes. Nya och dyra. Drömbilar som är långt bortom räckhåll för de flesta. Nu har emellertid märkets designchef Robert Lesnik för Auto Express bekräftat att man jobbar med billigare alternativ.

En av dessa kommer att vara en fyrdörrarscoupé i samma storlek som dagens CLA. Bilen ska bygga på den nya plattformen MMA, framtagen för mindre elbilar men som även kan anpassas för bilar med förbränningsmotorer.

Mercedes CLA 2014, första generationen.Mercedes CLA 2014, första generationen.Mercedes CLA 2014, första generationen.
Mercedes CLA 2014, första generationen. Foto: Expressen Lifestyle

”Nya CLA” kommer vara först ut med tekniken som grundar sig i det man mejslat fram med prototypen EQXX (på bilden som toppar artikeln) även om vi kan glömma extrema siffror som över 100 mils räckvidd och 900-voltsystem.

– EQXX var en titt in i framtiden. Den visade vad som var möjligt men det var extremt. Det är inte mycket vi kan föra över till serieproduktion, berättar Robert Lesnik.

Med EQXX som grund har man i all fall lyckats effektivisera drivlinan och även frontdesignen kan komma att dyka upp på framtiden modeller. Prototypens aktiva aerodynamiska system är inte heller aktuellt för den nya bilen som ska visas upp 2024, men kan vara aktuell för den sportigare AMG-versionen son väntas komma året efter.