Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
En grundlig fälgrengöring gör (bil)livet så mycket lättare
2 AV 2
Foto: LEVC

Ny plattform ger mer rymd åt LEVC

Geely-ägda London-taxiföretaget LEVC visar upp en ny plattform. Den ska ligga till grund för en serie större minibussar och transportbilar. Alla är eldrivna. 

Volvo Cars mamma Geely tycks ha hur många järn i elden som helst. Eller, kanske rättare sagt, tekniska arkitekturer att bygga bilar av som helst. De kan heta SPA, CMA, BMA, SEA, EPA eller någonting helt annat. Av dem kokar man ihop bilmodeller med olika etiketter, som Polestar, Lotus, Zeekr och gud vet vad. 

Och så har man förstås också Londontaxiföretaget LEVC, som man också behöver göra någonting med. Att bara göra taxibilar avsedda för en enda stad kan tyckas vara begränsande, särskilt som LEVC TX är baserad på ännu en unik plattform. Så nu har man också börjat tillverka skåpbilar baserade på samma tekniska bas. 

Men nu gör man en ordentlig storsatsning på LEVC, som är en förkortning för London Electric Vehicle Company, och planerar för en hel serie nya modeller. Allting kommer att baseras på, ja du gissade rätt, en ny plattform. På så sätt ska LEVC gå från att vara en nischtillverkare till en storspelare i genren ”person- och godstransport”. 

SOA-plattformen har utvecklats i Kina, Tyskland och Göteborg och är en rejält tilltagen pjäs. Alltså, de bilar som ska byggas på den här arkitekturen blir stora bilar.

Det handlar om fullt eldrivna bilar (eller minibussar) och transportbilar med längder på mellan knappt fem och snudd på sex meter. Axelavstånden varierar från tre meter jämnt till 3,80 meter. Följaktligen står SOA för ”Space Oriented Architecture”, en vinkning till att det kommer att handla om rymliga fordon som står på den nya plattformen. 

1 AV 4
Foto: LEVC
2 AV 4
Foto: LEVC
3 AV 4
Foto: Matt Vosper / LEVC / Matt Vosper Photography Ltd
4 AV 4
Foto: Matt Vosper / LEVC

Bilarna kommer att erbjudas som fram-, bak- eller fyrhjulsdrivna och versionerna riktade mot persontransport kommer att ha luftfjädring som kan sänkas för att underlätta i- och ursteg. Transportbilarna kommer att ha bladfjädring, en enkel men effektiv lösning för godstransport. 

I golvet mellan axlarna kommer batteripaketet att finnas, med kapaciteter på mellan 78 och 120 kilowattimmar. LEVC lovar också ultrasnabb laddning, utan att specificera några siffror. Bilarna kommer att kunna uppdateras trådlöst, så kallad OTA, och mjukvaran kommer att ligga i ett nyutvecklat operativsystem, kallat L-OS.

Vad som blir det första fordonet baserat på plattformen nämner inte LEVC, men brittiska Autocar rapporterar att man har skissat på en taxi, en minibuss, en lyx-MPV och ett par skåpbilar. I mitten av det här årtiondet väntas de första bilarna baserade på den nya plattformen lanseras.