Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Patrik Lindgren / Teknikens Värld

Ny studie: Över 40 procent vill köpa elektrifierat

I en ny undersökning konstaterar man att fyra av tio personer kan tänka sig en elektrifierad bil som sitt nästa bilköp. Det är en ökning med elva procent från fjolåret.

Är försäljningsboomen för elbilar till sist här nu? Det frågar sig folket på Ernst & Young (EY) efter att deras senaste kundundersökning – EY Mobility Lens Consumer Index – indikerar ett stigande intresse för produkterna, vilket överensstämmer med resultat från tidigare undersökningar. Studien, som sträcker sig över 13 internationella marknader, noterar några av de största förändringarna i kundbeteende någonsin.

Siffrorna visar att 41 procent av de tillfrågade som planerar ett nytt bilköp funderar på att köpa elektrifierat – för 66 procent av dessa kan det dessutom vara aktuellt inom det närmaste året, vilket representerar en ökning på elva procent jämfört med i fjol. Än mer anmärkningsvärt är att den största orsaken till elbilsfunderingarna, i samtliga åldersgrupper, för första gången listas som oro för klimatet.

EY förklarar det tilltagande intresset som en effekt av coronapandemin. När miljontals människor arbetat hemifrån och därmed spenderat mer tid i sina lokalområden och upptäckt tjusningen med renare luft och lägre utsläppsnivåer har pandemin bidragit till en mer miljömedveten inställning hos bilköparna, menar EY. 

Man får stöd av undersökningssiffrorna som visar att bland de 78 procent som kan tänka sig köpa elektrifierat har pandemin bidragit till en ökad miljömedvetenhet, vilket nu reflekteras i ett intresse i att köpa mer hållbara fordon. Andra förklaringar skulle kunna röra statliga subventioner och dess effekt på elbilsmarknaden.

I Sverige är intresset något högre än genomsnittet då 48 procent överväger att köpa elektrifierat nästa gång. Av de undersökta marknaderna är engagemanget högst i Italien med hela 63 procent sugna på elektrifierat och lägst i Australien där endast 17 procent kan tänka sig att göra nästa bilköp elektrifierat.

Man menar att det här är första gången som kunders oro för hållbarhet visar sig i verklig aktion med köpare nu beredda att göra slag i saken. EY är övertygade om att efterfrågan för alla typer av bilar kommer öka efter pandemin och att utmaningen för generalagenter och återförsäljare nu blir att kapitalisera på kundintresset för elektrifierade bilar. 

Detta då hälften av de tillfrågade svarade att de avser att köpa en ny bil, ny eller begagnad, inom en snar framtid, vilket är en höjning med 17 procent från fjolåret. En tredjedel av de som kan tänka sig köpa bil äger ingen i dagsläget, även det en ökning med sju procent från i fjol. Det är främst rena elbilar som är på uppgång – 42 procent skulle föredra en ren el- eller vätgasbil, vilket är tolv procent mer än i fjol.

För och emot elbil

Undersökningen listar de fem vanligaste sakerna som motiverar kunder att köpa elbil:

 

1. Oro för klimatet – 49 procent

2. Subventioner – 29 procent

3. Räckvidd på el – 28 procent

3. Laddningsinfrastruktur – 28 procent

5. Ägandekostnad – 26 procent.

 

Undersökningen listar även de fem vanligaste orsakerna till varför man avstår från köp:

 

1. Ägandekostnad – 50 procent

2. Räckvidd på el – 33 procent

3. Laddningsinfrastruktur – 32 procent

4. Tar för lång tid att ladda – 28 procent

5. Mer bekvämt med traditionella fordon – 27 procent

I Sverige är toppskälen detsamma, men en stor motivationsfaktor är att höjda skatter på bilar med förbränningsmotorer samtidigt som avsaknad av möjlighet till att ladda bilen hemma eller på jobbet avskräcker. Vi tycks även vara mer intresserade av prestanda än genomsnittet då många kan tänka sig att köpa elbil eftersom de har bättre prestanda än ICE-modeller och ungefär lika många kan tänka sig avstå på grund av det omvända.

Globalt kan 66 procent av alla bilköpare tänka sig att betala upp till tio procent extra för en elbil, ändå är det alltsomoftast kostnaden som står i vägen för ett köp. EY menar att detta är ett kunskapsglapp som måste minskas. Elbilar medges förvisso ha en högre engångskostad vid köpet men har en lägre totalkostnad än ICE-fordon, skriver EY som hävdar att kunderna inte har en tillräckligt bra förståelse för innebörden av totalkostnaden.