Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 2
Unik provkörning av elektriska Porsche Mission R
2 AV 2
Foto: Rossen Gargolov / Porsche

Ny superbil från Porsche beroende av bättre batterier

Då och då gör Porsche en modell som går utanpå allt annat. Det var ett tag sedan sist, och det dröjer ytterligare några år innan en ny kommer. Porsche väntar nämligen på att batteritekniken ska bli bättre.

Efter Carrera GT och 918 Spyder kommer... det vet vi ännu inte. I slutet av förra året sa Porsches vd Oliver Blume att en ny superbil är under någon form av utveckling och att den dyker upp efter 2025.
”Efter 2025” är något diffust, men nu får vi reda på att en ny flaggskeppsmodell från det tyska sportbilsmärket ligger åtminstone fem eller sex år fram i tiden, det vill säga tidigast 2028 eller 2029.

”Nya budet” kommer från Michael Steiner som sitter i Porsches styrelse där han har inblick i företagets forskning och utveckling. För Motor Trend berättar han att det hänger på batterierna, de måste bli bättre än i dag. Vi vet sedan tidigare att Porsche utvecklar högpresterande battericeller för framtiden.

– Vi är mitt uppe i att utveckla vår egen cell. Med Cellforce Group (dotterbolag till Porsche, reds anm) har vi prover i samma cellstorlek som vi använder i befintliga Taycan. Så det är inte bara en forskningsgrej, det är på riktigt. Inom de kommande två åren kommer vi med säkerhet visa vad som kan göras med några av dessa celler i våra serietillverkade bilar, säger Steiner till Motor Trend.

Mission R är kanske ett smakprov på en kommande extrem elbil från Porsche. Foto: Rossen Gargolov / Porsche

Han utvecklar det vidare genom att lyfta fram att energidensiteten är väldigt viktig för inte minst supersportbilar – och att när de har nått dit kan bli tal om att se tekniken i någon form av gatbil med prestanda nästan som en racerbil.

Först när tekniken är tillräckligt mogen kan de inleda ett projekt för den superbil som många går och väntar på, vare sig man är spekulant eller inte. Enligt Steiner innebär ett superbilsprojekt ytterligare tre till fyra år av utveckling.

I filmen ovan ser vi Teknikens Världs Linus Pröjtz köra extrema banbilen Porsche Mission R som är... eldriven. Hela provkörningen läser du via länken nedan.