Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa teknikensvarld i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Carpix

Nya BMW 7-serie blir eldriven

BMW:s flaggskeppsmodell, 7-serie, kommer med eldrift vid sidan av laddhybrid-, bensin-, och dieselversioner.

Dagens BMW 7-serie lanserades 2015 och fick sin senaste uppdatering tidigt 2019. Om ett par år är det dags för en efterträdare och modellen får då en utvidgad palett av drivlinor. Bensin- och dieselmotorer finns som brukligt på menyn liksom en laddhybrid.

Nytt blir en helt eldriven version har Oliver Zipse, märkets vd sedan sommaren 2019, bekräftat och även om han inte nämner modellnamnet i7 så kommer nog versionen att heta just så. Detta för att passa in i elpaletten där även i4 tar plats, en bil som visats upp som koncept och kommer i produktion nästa år.

Foto: Carpix

Alla versioner av 7-serie kommer att bygga på samma plattform, helt enligt den plan av effektivisering som man presenterade sommaren 2019.

När det kommer till helt eldrivna modeller i sin helhet ska BMW ha 25 färdiga till 2025. Trots det kommer man hålla liv i motorer av traditionellt snitt. BMW:s utvecklingschef har tidigare sagt att han räknar med att dieselmotorn ska leva vidare i minst 20 år till. Märkets drivlinechef, Michael Bayer, har även sagt att man vill hålla liv i sin V12-motor så länge det bara går, uppskattningsvis i fyra år.

Med spionbilder och tidigare uttalanden samlade rimmar det sista uttalandet med utgången av dagens 7-serie. Även om man själva inte har nämnt något tidsspann så bör produktionen av nya 7-serie starta 2022 och lanseringen börja i Kina och Europa påföljande år varpå de två generationerna kommer att ha en tid av överlappning.

BILSPION: BMW 3-serie rullar som elbil

Några data för i7 finns i dagsläget inte, däremot har vi spionbilder på 7-serie i olika tappningar – alla klädda i skal av dagens 7-serie. Prototyper är att vänta om cirka ett halvår. Enligt våra källor ska den eldrivna sjuan komma i två versioner: i7 och i7s.

Huvudbilden till denna artikel visar 7-serie med förbränningsmotor under vintertest, nyligen levererad av vår spionfotograf. Övriga spionbilder är från november 2019 där BMW tydligt vill visa att man är med på eltåget, även om i7 då ännu inte var bekräftad.

Foto: Carpix

Konkurrenten från Mercedes, S-klass, kommer även den i elektriskt utförande, ett smakprov på den har vi fått med konceptet EQS. Audi lär utebli i kampen om tronen när det gäller lyxiga sedan med eldrift. I stället ska man satsa vidare på laddhybridteknik även på nästa A8, dock med längre räckvidd på el. När det gäller ren eldrift fokuserar Audi på suvar som är ett bättre säljande segment.